Tlačové správy

Regulačný úrad: Štvrtého operátora sme kontrolovali dôkladne. Za kritikou je len boj konkurentov

Môže prísť štvrtý mobilný operátor o licenciu? Takáto otázka sa po pondelkovom predstavení ponuky služieb objavila v niektorých médiách. Regulačný úrad, ktorý sa stal terčom útokov, úder vracia a po jeho ostrom stanovisku sa objavuje iná otázka – kto a prečo túto obavu ohľadne 4ky cielene vytvára?

Ilustračný obrázok k článku Regulačný úrad: Štvrtého operátora sme kontrolovali dôkladne. Za kritikou je len boj konkurentov
Zdroj: TASR

Viaceré slovenské médiá začali po predstavení novej ponuky služieb štvrtého mobilného operátora špekulovať, že SWAN by mohol prísť o licenciu a prevádzka 4ky by mohla rýchlo skončiť. Tieto obavy opreli o podanie bratislavskej Krajskej prokuratúry na Najvyšší súd SR. Prokuratúra v ňom namieta, že Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) nedostatočne kontroloval, či nováčik na trhu splnil jednu z podmienok svojej licencie.

„Mobilný operátor SWAN, a.s. v termíne do 6 mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti povolenia začal používať frekvencie v pásme 1800 MHz pridelené povolením. Preukázala to kontrola Úradu, ktorá sa uskutočnila v termíne, kedy mal operátor najneskôr začať používať pridelené frekvencie,“ píše sa v stanovisku RÚ, ktorý obvinenia prokuratúry a svoje pochybenie razantne odmieta.

„RÚ zároveň na základe žiadosti poslal spoločnosti Orange Slovensko, a.s. vysvetlenie, aký je jeho regulačný prístup pri posudzovaní splnenia tejto povinnosti. Regulačný prístup RÚ bol v minulosti aj v súčasnosti rovnaký pri kontrolách u Orange a u ostatných operátorov,“ dodáva úrad.

Nekalý boj?

Podľa RÚ sa kontrolou jednoznačne zistilo, že SWAN do polroka spustil verejnú prevádzku svojich služieb. Operátor v tom čase ponúkol dátové služby minimálne v Trnave, kde si ich zakúpilo viacero zákazníkov. „Pri kontrole bolo uskutočnené dátové pripojenie do siete operátora. RÚ zároveň zistil, že v čase kontroly stanice používali frekvencie v súlade s povolením,“ upresnil úrad, podľa ktorého nebol a nie je dôvod na začatie konania o odobratí frekvencií.

Napriek tomu, že podanie prokuratúry na Najvyššom súde smeruje k nečinnosti RÚ, mnohí ho interpretujú aj ako možnú hrozbu odňatia licencie nováčikovi, ktorého nové služby si za prvý týždeň predaja kúpilo už niekoľko tisíc zákazníkov. Tí by tak mohli prísť skrátka. RÚ navyše nekontroloval iba nového operátora, rovnakú licenčnú povinnosť mali aj ostatní operátori Slovak Telekom, Orange a O2 a RÚ vykonal rovnakým spôsobom kontroly aj u nich bez toho, aby voči tomuto spôsobu kontroly namietali.

„Zákazníci určite skrátka neprídu. Podanie nesmeruje k odňatiu licencie. Kontroly regulátora prebehli opakovane, boli tvrdé a nekompromisné. Prevádzku sme spustili načas a presne v zmysle licencie. To, že sme celoplošné služby pod značkou 4ky priniesli na trh až teraz, spôsobili obštrukcie ostatných operátorov, ktorí nás napriek svojej licenčnej povinnosti odmietli vpustiť do národného roamingu,“ upokojuje situáciu výkonný riaditeľ SWAN, a. s. Martin Mosný.

Iný pohľad na medializované informácie naznačuje stanovisko úradu: „RÚ sa nenechá vťahovať do mediálnych a súdnych súbojov, ktoré medzi sebou vedú operátori.“ Že v prípade medializovaných pochýb by mohlo ísť o aktivitu konkurencie napokon uviedol v rozhovore pre Hospodárske noviny aj M. Mosný zo SWANu.

___________________

Spoločnosť SWAN, a.s., získala v tendri licenciu na 2 × 15 MHz v pásme 1800 MHz. V súčasnosti prevádzkuje a naďalej buduje plnohodnotnú mobilnú 4G a 2G sieť a profesionálne zázemie pre ponuku služieb 4G. Celkovo plánuje SWAN do projektu mobilného operátora investovať až 100 miliónov EUR.

Spoločný projekt so Slovenskou poštou pod názvom 4ka odštartoval operátor tento pondelok (5. 10. 2015). Na trh prišiel s ponukou jednotnej ceny za minútu hovoru, SMS a 1 MB dát na Slovensku aj v celej Európskej únii – len 4 centy. Svoje produkty pod značkou 4ka ponúka nový operátor prostredníctvom siete 1500 pobočiek pošty, koncom mesiaca plánuje spustiť aj e-shop. Vlastnou sieťou pokrýva SWAN už 40 percent populácie SR, jeho služby sú však vďaka národnému roamingu dostupné na celom Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM