Správy

Rekonštrukčné práce na Slaneckom hrade finišujú: Hradná veža má už novú strechu

Jedna z dominánt košického okolia je pod strechou. Čiastočná rekonštrukcia Slaneckého hradu predstavuje hlavne zastrešenie hradnej veže, ktorá má podľa vízie starostu obce Slanec slúžiť v budúcnosti ako vyhliadka pre turistov.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukčné práce na Slaneckom hrade finišujú: Hradná veža má už novú strechu
Zdroj: TASR

Hradnú vežu, ktorá tvorí dominantu nad obcou Slanec (okr. Košiceokolie), sa v rámci vykonávanej rekonštrukcie podarilo zastrešiť. Na projekt obnovy Slaneckého hradu, ktorý začal v júni a končí tento mesiac, poskytlo Ministerstvo kultúry SR dotáciu 40 000 eur.

Oprava nevyhnutného…

„Strecha je už dokončená, osadený je aj bleskozvod, ešte sa rieši uzemnenie, keďže ide o skalné podložie,“ uviedol dnes koordinátor prác a predseda občianskeho združenia Zachráňme hrad Slanec Eduard Gajdoš. Nová strecha je z titánzinkového plechu, pre zníženú dotáciu oproti pôvodnému projektu najprv nebola v pláne. „Škrtili sme rozpočet, kde sa dalo a spravili sme nevyhnutné, aby sa vnútorné klenby vo veži ďalej nerozpadávali,“ vysvetlil Gajdoš.

Na gotickom hrade pracuje od júna 16 robotníkov. Tohtoročné financie s účasťou obce Slanec zahŕňali nákup materiálu, prenájom lanovej dráhy na prepravu, statické zabezpečenie murív a konštrukcií, murovanie či archeologický výskum.

Veža hradu ako vyhliadka…

Obec podľa starostu Jozefa Belu chce, aby veža v budúcnosti slúžila pre turistov ako vyhliadka. Vyžaduje si to však ďalšie náročné práce a finančné granty. Na budúci rok by bola v pláne obnova vypadnutých podlaží a ochodze veže.

Slanecký alebo tiež Slanský hrad bol zničený už v roku 1679 počas povstania Imricha Tökölyho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď Jozef Forgách dal zrekonštruovať centrálnu hradnú vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo ešte do roku 1937. Neskôr začala veža postupne chátrať, v roku 1945 vyhorela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM