Tlačové správy

Richard Sulík: Obmedzíme korupciu a vy na tom zarobíte

Korupcia na Slovensku naberá počas vlády Roberta Fica obludné rozmery. Ľudia akoby sa však stali proti tomu imúnni. Na jednej strane je to preto, lebo nezamestnanosť a nízku životná úroveň vnímajú ako problémy oveľa väčšie - aspoň tak to vychádza z prieskumov ...

Ilustračný obrázok k článku Richard Sulík: Obmedzíme korupciu a vy na tom zarobíte
Zdroj: Webnoviny.sk

(politická reklama)

Na druhej strane si často kladú otázku, čo by vlastne oni osobne mali z toho, keby korupcia bola výrazne nižšia. Tomu sa dá rozumieť. Napriek tomu je vysoká miera korupcie priamo spoluzodpovedná za nízku životnú úroveň, odhliadnuc od skutočnosti, že dlhodobo doslova rozleptáva spoločnosť.

Jeden z bodov eurovolebného programu strany SaS je výnimočný v tom, že vytvára priamy vzťah medzi nižšou mierou korupcie a tým, čo občania reálne ušetria. Dovoľte mi, aby som vám tento bod priblížil.

Najväčšia korupcia je v eurofondoch, a to aj preto, že ľudia tieto peniaze vnímajú ako bruselské. Inými slovami, že „spadli z neba“. Preto je aj citlivosť na korupčné prípady u eurofondoch ešte nižšia, ako beztak už nízka citlivosť na korupčné prípady, na ktoré doplatia daňovníci.

Len málokto však vie, že aj Slovensko posiela peniaze do Bruselu. V konkrétnych číslach to znamená, že zo štátneho rozpočtu, teda z vašich daní posielame ročne do Bruselu jednu miliardu eur a zároveň máme nárok čerpať eurofondy vo výške troch miliárd eur. Samozrejme, zďaleka nie všetko vyčerpáme – približne len polovicu. Z toho sa značná časť rozkradne, a to čo sa nerozkradne, sa často použije na úplné hlúposti.

Práve preto my zo SaS požadujeme v našom programe zápočet týchto platieb. Ak by náš návrh prešiel, neplatili by sme do Bruselu nič a mali by sme nárok už len na dve miliardy eur ročne. Jednoducho preto, že 3 – 1 = 2. Dve miliardy eur by stále ešte boli viac, ako dnes dokážeme minúť.

Zároveň by náš štátny rozpočet ušetril jednu miliardu eur a keďže sú to peniaze z vašich daní, bolo by najlepšie ušetrenú miliardu použiť na zníženie daní. Konkrétne, sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) je dnes 20 percent a po novom by bola už len 15 percent. To by pre priemernú slovenskú rodinu bola úspora vo výške 500 eur ročne.

Preto vaša podpora strany SaS môže mať pre vás konkrétny úžitok vo forme usporených daní. Namiesto nečerpaných a rozkrádaných eurofondov, z ktorých nemáte vôbec nič, by ste platili nižšie dane a úsporu priamo pocítili.

Taký, ako bod o zápočte eurofondov z Bruselu s našimi platbami do Bruselu, je celý náš program. Žiadne všeobjímajúce táraniny typu „chceme svetový mier“, ale konkréte a jasné ciele. Iste, bruselskí súdruhovia sa tomu budú brániť zubami nechtami, ale my vám zas garantujeme, že budeme kričať a dupať. Určite nás bude počuť.

Richard Sulík, predseda SaS a kandidát do eurovolieb

Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM