Tlačové správy

Richard Sulík: Populisti všetkých kútov, spojte sa!

Viacerí poslanci parlamentu hútajú zvolať mimoriadnu schôdzu, lebo od 1.5. budú cudzinci môcť kupovať slovenskú pôdu. Strašné, imperialisti vykúpia Slovensko a nám neostane nič, budeme žiť na bydielkach! I keď to pravda nie je, strašiť sa tým dá dokonale a nejaký ten politický bodík zozbierať tiež.

Ilustračný obrázok k článku Richard Sulík: Populisti všetkých kútov, spojte sa!
Zdroj: Webnoviny.sk

(politická reklama)

O čo vlastne ide?

V rámci prístupových rokovaní sme súhlasili, lepšie povedané museli súhlasiť, že občanom iných štátov umožníme kupovať pôdu. Ide o podobné otvorenie trhu, ako keď Nemecko umožnilo pracovať občanom Slovenska v Nemecku. Nemci vtedy využili plné sedemročné prechodné obdobie a až k 1. máju 2011 pracovný trh skutočne otvorili.

Slovensko tiež využilo sedemročné prechodné obdobie, a potom ešte uplatnilo trojročné mimoriadne predĺženie, a tak teraz po desiatich rokoch musí umožniť cudzincom kupovať pôdu. Dohody sa musia dodržiavať, takže v podstate nie je o čom diskutovať. A najmä nie týždeň pred vstúpením opatrenia do platnosti. Pýtam sa tých politikov, ktorí chcú teraz bojovať proti „rozpredaniu pôdy cudzincom“, kde boli pred rokom, pred tromi, vlastne kde boli počas posledných 10 rokov.

Problém ale vôbec nie je v tom, že od 1. mája budú cudzinci môcť kupovať na Slovensku pôdu. Totiž, doteraz si mohol každý jeden cudzinec založiť na Slovensku firmu a tá mohla kúpiť neobmedzené množstvo pôdy. Nemyslím si, že by došlo k masívnemu skupovaniu slovenskej pôdy. Navyše, pôdu si nikto nikam neodnesie a ak už teda ten „hnusný cudzinec“ investoval nejaké peniaze do slovenskej pôdy, bude sa zrejme snažiť o navrátenie svojej investície. Nehovoriac o tom, že kde je kupec, je aj predajca a jemu predsa nikto nedržal pištoľ pri hlave, keď podpisoval s cudzincom zmluvu.

Problém je inde

Preto sa treba skôr pýtať, prečo slovenskí poľnohospodári nemajú rovnaké dotácie na hektár pôdy, ako ich kolegovia zo starých členských krajín. Pri vstupe do EÚ sme sa zaviazali najneskôr do 10 rokov umožniť cudzincom, fyzickým osobám, kúpiť pôdu a tento záväzok dodržíme. V poriadku. Prečo ale EÚ nedodrží svoj záväzok do 10 rokov od vstupu Slovenska do EÚ platiť všetkým krajinám rovnaké dotácie na hektár?

Aby bolo jasné, my v SaS sme za úplne zrušenie všetkých dotácii. Ale pokiaľ všetky dotácie zrušené nie sú, trváme na ich férovom rozdelení. Pýtame sa, prečo minister Jahnátek súhlasil s tým, že dorovnanie bude až v roku 2020?

Ďalší problém. Je čistým nezmyslom, ak EÚ platí niekomu peniaze za to, že pôdu neobrába. Na vine však nie je možnosť kupovania pôdy cudzincami, ale hlúpa spoločná poľnohospodárska politika EÚ, ktorú by bolo najlepšie zrušiť. Preto odporúčam všetkým horlivcom zamerať sa na skutočné problémy.

Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM