Alexandra Kolínská Kultúra

Ďalšia etapa obnovy na Slanci skončila: Archeológovia objavili ďalšie múry

Ďalšia etapa obnovy sa skončila v decembri na hrade Slanec v okrese Košice-okolie. Archeológovia popri rekonštrukcii objavili aj ďalšie múry. Čo však slanecký hrad ešte čaká?

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia etapa obnovy na Slanci skončila: Archeológovia objavili ďalšie múry
Zdroj: TASR

Na jeho záchrane pracovalo od júla cez úrad práce 15 nezamestnaných, Ministerstvo kultúry poskytlo na tohtoročný projekt dotáciu 22 000 eur. S obnovou zrúcanín sa začalo pred troma rokmi. Vlani sa okrem iného podarilo zastrešiť valcovú vežu Nebojsa, ktorá je dominantou širokého okolia. V tomto roku strechu podbili z vonkajšej strany, aby ju nestrhol silný vietor. Pokračovalo sa v rekonštrukcii veže, najmä v jej hornej časti, ako aj v statickom zabezpečení múrov paláca a severnej bašty. „Murovanie sme skončili v polovici októbra, vzhľadom na technológiu sme to nemohli ďalej naťahovať, aby nám čisto vápenná malta nezamrzla,“ povedal staronový starosta obce Slanec Jozef Bela.

Objavili múry

Archeologický výskum sa sústredil na severnú stranu bývalého paláca. Vo veľkej sonde sa objavili múry prístavby, ako aj ďalší parkanový múr. Koncom roka pracovníci ešte zbierali a triedili kamenný materiál v priestore hradného kopca na ďalšiu sezónu.

Rekonštrukcia ešte nekončí

V ďalšom pláne je architektonicko-historický výskum, potrebný na ďalšie pokračovanie obnovy. Z veže Nebojsa by mala byť v budúcnosti vyhliadka pre turistov, k tomu však treba ešte veľa úsilia a investícií. „Všetko závisí od financií, my by sme v budúcej sezóne chceli už začať s vnútorným architektonickým návrhom veže. Potrebujeme vyriešiť, akým spôsobom budú urobené poschodia. Pravdepodobne prvé dve budú kamenné klenby a ostatné drevené,“ konštatoval Bela.

Rekonštrukcia aj na veži

Obec sa bude v novom roku uchádzať o ďalšie prostriedky z programu rezortu kultúry Obnovme si svoj dom. Podľa možností sa podľa starostu bude ďalej pracovať na múroch paláca a samotnej veži. „Pravdepodobne budeme spevňovať krakorce na ochodzi a aj samotný výstup na ochodzu. Treba to tam ešte všetko domurovať a staticky zabezpečiť,“ doplnil Bela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM