Aktualizované Správy Samospráva

Petícia so 17000 podpismi o parkovaní: Takto sa k tomu postavila väčšina košických poslancov

Na košickom magistráte sa rokovalo aj o obrovskej petícii za zmenu parkovania v meste. Poslanci sa rozhodli.

Ilustračný obrázok k článku Petícia so 17000 podpismi o parkovaní: Takto sa k tomu postavila väčšina košických poslancov
15
Galéria
Zdroj: TASR

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach len vzalo na vedomie petíciu občanov za zmenu koncepcie parkovania. Za uznesenie hlasovalo 24 poslancov, štyria sa zdržali a sedem bolo proti.

Petícia s viac ako 17.000 podpismi obsahuje požiadavku zlacnenia prvej rezidentskej parkovacej karty z 35 na päť eur a zriadenie mestského podniku, ktorý by spravoval parkovanie v nových rezidentských zónach. Parkovanie má podľa zmluvy s mestom v správe súkromná spoločnosť EEI. Pre nespokojnosť s koncepciou parkovania i problémami pri jej zavádzaní vznikli v meste protesty aktivistov a občianske iniciatívy.

Medzi hlavné výhrady primátor Richard Raši pre novinárov uviedol, že v petícii sa hovorí o zriadení konkurenčného mestského podniku za účelom správy parkovacieho systému mimo súčasnej zóny plateného parkovania. Petícia začala v júni krátko pred rozšírením spoplatneného parkovania o desať rezidentských lokalít. „Pokiaľ chceli predkladatelia petície, aby jej výsledkom bolo zrušenie existujúcich rezidentských zón, mali to tam jasne vyznačiť buď dátumom, alebo slovným spojením. Tú petíciu a jej text ale naformulovali tak, že každý, kto ju podpísal po 1. júli, sa podpísal za stav, ktorý vtedy reálne existoval, teda súčasný stav,“ konštatoval. K druhému bodu petície povedal, že v prípade akejkoľvek petície o znížení poplatkov je prirodzené, že ju ľudia podporia.

Petíciu podľa slov Rašiho nemusel predložiť na rokovanie, keďže nebola adresovaná MsZ, ale jemu ako primátorovi. „Mohol som ju vybaviť aj sám, ale aby to nebolo zámienkou na ďalšie nepokoje v našom meste, som sa rozhodol ju predložiť. Petícia bola vzatá na vedomie tak, ako bývajú riešené petície na celom Slovensku,“ dodal.

Pri hlasovaní neprešli návrhy opozičných poslancov Jaroslava Polačeka a Marcela Gibódu, aby zastupiteľstvo vyhovelo petícii v zmysle jej požiadaviek.

Na výsledok hlasovania následne reagoval pre novinárov predseda petičného výboru Igor Petrovčik. „Vyjadrujem hlboké znepokojnenie nad tým, ako poslanci pristúpili k tomuto hlasovaniu,“ konštatoval. Vziať petíciu na vedomie bola podľa neho najhoršia možnosť, ako s ňou zastupiteľstvo mohlo naložiť. Zmätočnosť v petícii odmietol. „My po dnešku nekončíme a naďalej budeme počúvať a hájiť názor občanov,“ dodal.

Medzi prvými bodmi rokovania je okrem petície občanov aj návrh zmien všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní, ako aj návrh opozičného poslanca Ota Žarnaya na zrušenie rezidentských lokalít, o ktoré sa spoplatnené parkovanie v meste rozšírilo k 1. júlu tohto roku.

Začiatok rokovania MsZ prebiehal v búrlivej atmosfére. Na zasadnutie prišli občania nespokojní so systémom parkovania účinným od 1. júla. Poslanec Polaček predložil na úvod návrh na presadenie námestníčky primátora Renáty Lenártovej do poslednej rady pre poslancov z dôvodu neúctivého správania voči občanom mesta Košice. Zdôvodnil to jej poznámkami z minulého zasadnutia zastupiteľstva. Primátor Richard Raši reagoval, že hlasovanie o tomto návrhu by bolo v rozpore s rokovacím poriadkom.

Rokovanie sprevádzajú na odporúčanie polície bezpečnostné opatrenia, vrátane zrušenia stránkových hodín magistrátu. Polícia púšťala občanov do rokovacej sály cez koridory a po bezpečnostných prehliadkach.

Rokovacia sála má celkovú kapacitu 624 miest na sedenie. Okrem poslancov, starostov, pracovníkov magistrátu, je pre verejnosť vyčlenených takmer 400 miest. Po začiatku rokovania boli takmer všetky zaplnené.

Decembrové rokovanie Mestského zastupiteľstva v Košiciach v búrlivej atmosfére
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM