Webnoviny - Rôzne

Rómovia z Luníka IX chcú pochodovať k Steel aréne

Protestným zhromaždením Rómov pred miestnym úradom má vo štvrtok vyvrcholiť rokovanie rozšíreného miestneho zastupiteľstva košickej mestskej časti Luník IX.

Foto: SITA (WEBNOVINY) – Ako v stredu informoval predseda Parlamentu Rómov SR Ladislav Fízik a potvrdil to dnes aj starosta Luníka IX Dionýz Slepčík, na 13:00 je naplánovaný verejný protest obyvateľov Luníka IX pred miestnym úradom.

Ako informoval Fízik, jedným z bodov programu je prerokovanie a schválenie protestného hladového pochodu Rómov z Luníka IX k zimnému štadiónu Steel aréna pred zápasmi majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji.

„Protestovať chceme proti diskriminácii Rómov zo strany mesta v súvislosti s prijatým rozpočtom. Sme malá mestská časť, máme šesťtisíc obyvateľov. Kým ostatné malé mestské časti dostali z podielových daní 120 eur na obyvateľa, naša mestská časť má len 33 eur na obyvateľa,“ uviedol Slepčík. Doložil, že magistrát zamestnancom tunajšieho miestneho úradu už dva mesiace nezaplatil mzdu.

Nevedia, ako urobia sčítanie ľudu, lebo z peňazí na to vyčlenených vraj magistrát zaplatil za elektrinu za tunajších ľudí. Slepčík uviedol, že svoje požiadavky spíšu a predložia na magistrát. Starosta doložil, že na podnet miestneho kontrolóra podnikla mestská časť právne kroky, pretože sa domnieva, že bol porušený zákon.

Rokovať na Luník IX majú prísť nielen zástupcovia Parlamentu Rómov, ale aj viacerí rómski starostovia. Podľa informácie Fízika okrem iného chcú prerokovať návrh na odvolanie splnomocnenca vlády pre rómske komunity a plánujú predložiť návrh na zrušenie tohto úradu a vytvorenie nového s príslušnými kompetenciami a rozpočtom.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová, zatiaľ nemajú oficiálne informácie o konaní protestného zhromaždenia. Ako pre agentúru SITA uviedla košická hovorkyňa polície Jana Demjanovičová, zatiaľ od samosprávy informáciu o konaní protestného zhromaždenia nedostali.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM