Silvia Karasová Správy

Rómske hliadky budú opäť dohliadať na poriadok na Luníku 9

Mesto plánuje opätovne zriadiť rómske občianske hliadky. Tie by mali na neslávne známom sídlisku Luník 9 zabezpečiť väčšiu bezpečnosť a poriadok.

Ilustračný obrázok k článku Rómske hliadky budú opäť dohliadať na poriadok na Luníku 9
Zdroj: TASR

Rómske hliadky začali na Luníku 9 prvýkrát fungovať v roku 2009. Znovuobnovené boli v roku 2011, no v oboch prípadoch ich muselo mesto stiahnuť z finančných dôvodov.

Tentokrát chce na ich opätovné fungovanie využiť prostriedky vďaka nenávratnému finančnému príspevku od štátu z Fondu sociálneho rozvoja. Celý projekt by stál 251 672 eur, pričom mzda členov týchto rómskych občianskych hliadok sa bude pohybovať približne vo výške 600 eur mesačne.

Od hliadok si mesto sľubuje, podobne ako to bolo v minulosti, zníženie kriminality aj úžery, zabránenie a dohľad nad ničením bytov neprispôsobivými občanmi. Hliadky majú zabezpečiť aj lepšiu komunikáciu medzi miestnymi a mestskou políciou, ako aj terénnymi pracovníkmi, ktorí na sídlisku fungujú, či už z radov sociálnej práce, alebo Saleziánov.

Fungovanie hliadok je naplánované na september 2013, ak to financie umožnia, pravdepodobné ukončenie bude v auguste 2015.

Hliadky majú tvoriť dvanásti členovia a jeden koordinátor. Dvojice majú pracovať vo viaczmennej prevádzke po osem hodín denne.Všetkých starostlivo vyberie výberová komisia a následne budú zaškolení.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM