Zuzana Vajayová Rôzne

Rozbieha sa štvrtý ročník Kvapky krvi pre detrstkú onkológiu

Detskí onkologickí pacienti sú najväčšími spotrebiteľmi krvných preparátov v rámci Detskej fakultnej nemocnice (DFN) a to je hlavný dôvod, prečo tunajší lekári - onkológovia v spolupráci so Spoločnosťou detskej onkológie a košickým pracoviskom Národn

Oddelenie detskej onkológie a hematológie (ODOH) (DFN) v Košiciach poskytuje špecializovanú onkologickú starostlivosť deťom od narodenia do 18 roku veku. „Denne v praxi vidíme, aké sú pre našich pacientov potrebné krvné preparáty. Snažíme sa preto, aby si ľudia uvedomili, že darovať chorým deťom krv znamená pomôcť im v boji s ich ťažkým a veľmi vážnym ochorením,,“ konštatovala iniciátorka projektu Jaroslava Feketeová z ODOH, ktorá spolu s Ivanou Tresovou z košického pracoviska NTS SR celý projekt kampane v roku 2008 spustili.

Detskí onkologickí pacienti spotrebujú takmer tri štvrtiny z celkového množstva krvných prípravkov podaných deťom v DFN. V celom východoslovenskom regióne je v súčasnosti evidovaných približne 700 malých pacientov s ťažkými nádormi krvotvorných a iných orgánov a s nezhubnými hematologickými ochoreniami krvi. Väčšina z nich je v remisii ochorenia a na onkológii sú už iba sledovaní. V priemere ale každý rok pribudne približne 50 nových prípadov. Rok 2011 sa ale vyvíja nepriaznivo. Podľa primárky ODOH a prezidentky Spoločnosti detskej onkológie Košice Iriny Oravkinovej od januára diagnostikovali 36 nových pacientov s malígnymi ochoreniami, čo predstavuje nárast o viac ako 100 percent. Z toho má 22 detí diagnostikované ochorenie s vysokým stupňom malignity – akútnu leukémiu, lymfóm alebo neuroblastóm. Liečba týchto ochorení je nielen mimoriadne finančne náročná, ale často zahŕňa aj transplantáciu kostnej drene a vyžaduje veľké množstvo krvných prípravkov.

Príkladom, že krvné lieky sú životne dôležité pre malých pacientov, je aj Tamarka Guziová, ročné dievčatko s dojčenskou akútnou lymfoblastovou leukémiou. Tento rok je tvárou kampane a podľa jej mamičky Tatiany i lekárov je veľká bojovníčka. Napriek mnohým závažným komplikáciám dievčatko s ťažkou chorobou zatiaľ úspešne bojuje. Ako spresnila jej ošetrujúca lekárka MUDr. Jaroslava Feketeová, dieťa podstupuje náročnú liečbu podľa medzinárodného protokolu, pričom cytostatiká zabíjajú nielen choré, ale aj zdravé bunky kostnej drene. Počas jej liečby je preto nutná častá substitúcia jednotlivých zložiek krvi.

Počas Kvapky krvi pre detskú onkológiu 2011 si špeciálnymi aktivitami pripomenieme 14. jún, ktorý je Svetovým dňom darcov krvi. V tento deň bude medzi podporovateľmi a darcami aj primátor mesta Košice Richard Raši. Podstúpi náročnejšiu procedúru darovania krvných doštičiek pre konkrétnu pacientku detskej onkológie, s ktorou má totožnú krvnú skupinu.

„Za veľmi dôležité považujeme, aby sme mali počas letných prázdnin, keď je všeobecne zvýšený počet nehôd i detských úrazov, k dispozícii dostatok krvi pre všetkých, ktorí ju potrebujú. Aj preto naša kampaň v podtitule pripomína, že krv darcov je určená pre všetky choré deti,“ uviedol riaditeľ DFN Košice Peter Krcho.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM