Michal Lendel Správy

Rozdeľovali sa dotácie pre Rómov: Tieto projekty z Košíc dostanú tisícky eur

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zverejnil zoznamy úspešných a neúspešných projektov v žiadosti o dotácie. Z Košíc bolo v hre jedenásť projektov, z toho tri získali dotácie vo výške 34 000 eur!

Ilustračný obrázok k článku Rozdeľovali sa dotácie pre Rómov: Tieto projekty z Košíc dostanú tisícky eur
Zdroj: Webnoviny.sk

Dotácie sa rozdeľovali na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity. Ministerstvo vnútra schválilo celkovo 68 žiadostí o dotácie, 271 projektov bolo neúspešných.

Rozhodovalo sa aj o jedenástich projektoch, ktoré mali pomôcť rómskemu etniku na území nášho mesta. Dovedna tieto košické projekty žiadali sumu vo výške 273 408,20 eur. No výsledná suma sa ani zďaleka k tomuto číslu nepriblížila.

Medzi úspešné projekty sa zaradili aj tri z Košíc. Prvý s názvom Krajší zajtrajšok Luník IX z dielne tejto mestskej časti dostane dotáciu vo výške 15 000 eur, pričom požadovaná suma bola o vyše štyri tisícky vyššia. Tú istú sumu dostane aj projekt Technické vybavenie mediálneho centra, za ktorým stojí MECEM – rómske mediálne centrum. Jeho nároky boli však oveľa vyššie, keď požadovalo 29 998,40 eur.

Posledným projektom, ktorý získa dotáciu vo výške 4000 eur je projekt Bez informácií nie sú Rómovia plnohodnotnými občanmi – vytvorenie národnej stratégie rómskych médií. Tento projekt iniciovalo taktiež rómske mediálne centrum.

Naopak, neúspešných projektov bolo až osem, ktoré požadovali spolu 214 295 eur. Z nich najnákladnejším bol projekt s názvom Rómsky jazyk a história ako prostriedok zmierňovania stereotypov. Ten mal žiadať sumu 56 799,20 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM