Lenka Fedorová Rôzne

Ruku na srdce: 5 vtipných argumentov, prečo je skvelé byť Košičanom :)

Metropola východu sa môže pýšiť mnohými historickými pamiatkami a skvostami, ktoré ju preslávili široko ďaleko a Košičania sú na ne právom hrdí. Ale tento článok nie je o nich. Prinášame vám 5 netradičných faktov, prečo je super byť z Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Ruku na srdce: 5 vtipných argumentov, prečo je skvelé byť Košičanom :)
Zdroj: TASR

O dominantách Košíc sa už toho popísalo mnoho. Sú ich neodmysliteľnou súčasťou a robia mestu i regiónu dobré meno, svojou históriou lákajú návštevníkov. Nie je to však to jediné, vďaka čomu nosia obyvatelia mesta hrdú nálepku Košičania.

Najkrajšie ženy

Vyznie to ako klišé, no o východniarkach sa hovorí ako o najkrajších ženách. O tých košických to platí až dvojnásobne. Veď aj v tohtoročnej súťaži krásy Miss sa vo finálovej zostave objavili až tri dievčatá z Košíc a okolia! To nemôže byť náhoda :) Dôkazom je aj fakt, že do aktuálnej súťaže Fotomodelka Európy 2016 sa dostala len jedna východniarka a aj tá je, ako inak, Košičanka. Rozhovor s ňou vám prinesieme už čoskoro. Máte sa na čo tešiť!

Vlastné platidlo i pivo

Košičania sa môžu popýšiť originalitou vo viacerých smeroch. Oku návštevníka neujde ani košický dukát či originálne košické pivo, aké inde nekúpite. Veď predsa východniari a alkohol, to ide dokopy. Košičania spočiatku nechápali, že ich dukátom sa má platiť a nenechávať si ho vyložený na poličke ako trofej, teraz je však súčasťou miestneho trhu a je oň obrovský záujem.

Celý svet v jednom meste

Len málokto sa môže pochváliť takými unikátnymi ulicami ako Košičania. Pochodia celý svet a aj tak sú stále vo svojom meste. Veď na Sídlisku Ťahanovce sa môžeme dostať z Belehradskej na Čínsku za minútku, či v krátkom čase navštíviť Viedenskú, Aténsku i Madridskú. A ak by na vás doľahla nostalgia za bývalým východným blokom, sadnite na autobus a vyberte sa na Jazero. Za pár minút tak natrafíte na Sputnikovú, Raketovú i samú Galaktickú. To platí v prípade, pokiaľ nezostane stáť niekde v zápche.

Učíme sa byť trpezliví

S predošlým bodov úzko súvisí trpezlivosť Košičanov. Križovatka pri VSS, cesta z Ťahanoviec i mnohé ďalšie úseky sú jedinečnou príležitosťou, ako sa naučiť (ne)ovládať svoje správanie a precvičiť si vodičské schopnosti i vybrané slová. Košičania sa neboja ani policajných hliadok, nakoľko ich Dopravný servis vždy upozorní na každé zaváhanie. Všetko s humorom.

Mesto miest

V Košiciach sa stále niečo deje. Ako jediné mesto kandidujú na usporiadanie letného Európskeho olympijského festivalu mládeže v roku 2021. V roku 2013 sme boli Európskym hlavným mestom kultúry, v roku 2016 sme Európskym mestom športu a o Košiciach sa hovorí aj ako o meste mladých. Niet sa čo čudovať. Vekový priemer Košičanov je 35,13 rokov. Unikátny je aj miestny slovník, ktorý počuť u mladých ľudí na každom rohu. Šráci a čaje sú originálne slová, ktoré v inom meste nezačujete :)

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM