Jozef Legéň Správy

Ružín znečistený smeťami: Zistiť, kto stojí za odpadom je prakticky nemožné

Vodná nádrž Ružín pri Košiciach je dlhodobo znečistená odpadom. Už 15 rokov sa vynakladajú veľké prostriedky na čistenie hladiny, aby sa zaistila bezporuchová prevádzka zariadenia na vodnej stavbe. Zistiť vinníka je prakticky nemožné a tak sa hľadá iné riešenie, aby Ružín ostal čistý.

Ilustračný obrázok k článku Ružín znečistený smeťami: Zistiť, kto stojí za odpadom je prakticky nemožné
Zdroj: TASR

V súvislosti so znečistením hladiny vodnej nádrže Ružín pri Košiciach komunálnym odpadom, uviedol hovorca štátneho podniku Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v Banskej Štiavnici Ľuboš Krno, že tento podnik je síce správcom vodnej nádrže, avšak nie je pôvodcom tohto odpadu. „Kvôli zabezpečeniu bezporuchovej prevádzky technologických zariadení na vodnej stavbe Ružín však každoročne zabezpečujeme čistenie nádrže od plávajúcich nečistôt z hladiny v blízkosti priehradného múra,“ povedal Krno.

Nedostatok prostriedkov a sankcie

Čistenie vo väčšom rozsahu a vo väčšej vzdialenosti od priehradného múru však vodohospodári nevykonávajú kvôli nedostatku vlastných technických a personálnych kapacít, respektíve kvôli nedostatku finančných prostriedkov na zabezpečenie čistenia dodávateľským spôsobom. „Nečistoty presúvané vetrom sa pohybujú po hladine a časť z nich pri kolísaní hladiny v nádrži zostáva na jej brehoch,“ doplnil hovorca SVP.
Zdôraznil, že ani obce, v katastroch ktorých sa odpad na hladine a brehoch nachádza, nie sú pôvodcami odpadu.

„Je prakticky nemožné presne určiť a sankcionovať pôvodcu odpadu. Samosprávy by mali byť zapojené do prevencie odstraňovaním jestvujúcich a zabránením vzniku nových čiernych skládok v katastroch jednotlivých obcí v povodí nad nádržou a vytváraním podmienok na ekologický zber a likvidáciu odpadu,“ doplnil Krno. Obce by sa podľa SVP mali podieľať na čistení odpadu uloženého v blízkosti a na brehoch v ich katastroch.

„Problém súvisí s narastaním produkcie odpadov v spoločnosti všeobecne a s nedoriešením adekvátneho nárastu kapacít na ich ekologickú likvidáciu v obciach v povodí nad nádržou,“ uviedol ďalej. Veľké množstvo odpadu vyvážané na čierne skládky je v prevažnej miere situované v záplavových územiach vodných tokov. V čase povodní je tento odpad unášaný vodou a následne pri poklese hladín sa ukladá na brehoch tokov, zachytáva na brehových porastoch a vo vodných nádržiach v lokalitách vzdialených od miesta pôvodu odpadu.

Vyše 15 ročný problém

„SVP rieši tieto problémy už viac ako 15 rokov, pričom každoročne vynakladá veľké prostriedky na čistenie hladiny najmä pri priehradnom múre, aby sme zabezpečili bezporuchovú prevádzku technologických zariadení na vodnej stavbe. S finančnou podporou MŽP SR sme hladinu Ružína vyčistili vo väčšom rozsahu v roku 2008. Kvôli veľkej ploche povodia nad nádržou, veľkému počtu obcí a nedoriešenému zberu a likvidácii odpadu a žiaľ, aj kvôli výskytu početných osád s obyvateľstvom s nízkym ekologickým povedomím sa tento problém v posledných rokoch najvypuklejšie prejavuje práve na vodnej nádrži Ružín na Hornáde,“ prízvukoval hovorca vodohospodárov, pričom dodal, že zodpovednosť je na pôvodcovi odpadu, ktorého však nie je možné vypátrať.

Preto sa v záujme vyčistenia hladiny vodnej nádrže Ružín a jej brehov vedú rokovania medzi SVP a priľahlými obcami o možnej spolupráci, ktorá by bola podnetom pre Ministerstvo životného prostredia a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na poskytnutie finančných prostriedkov na zvýšenie súčasnej kapacity čistenia správcom toku v súčinnosti s priľahlými obcami. Radi by sme privítali možnosti aktívnych opatrení trhu práce a aktivačných prác pri zbere a triedení odpadov z pribrežných pozemkov vodnej nádrže a prítokov v katastroch príslušných obcí,“ uzavrel Krno s tým, že sporadicky sa uskutočnia aj dobrovoľné akcie na čistenie Ružína, no v súčasnosti SVP s takouto aktivitou nikto neoslovil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM