Webnoviny - Rôzne

S košickou filharmóniou budú koncertovať známi umelci

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) pripravila aj pre novú sezónu viacero koncertov umelcov svetovej úrovne.

(WEBNOVINY) – Ako informovala dramaturgička Mária Kornucíková, už na otváracom koncerte 29. septembra vystúpi v košickom Dome umenia vynikajúca nemecká huslistka Sophia Jaffé, nositeľka viacerých prestížnych ocenení, ktorá prednesie Brahmsov koncert pre husle a orchester D-dur. Košická filharmónia pripravila na novú sezónu aj slovenskú premiéru Bernsteinovej symfónie Vek úzkosti. Svetovú premiéru budú mať Slovenské tance 5 až 8 od majstra Petra Breinera.

„Koncom októbra sem zavíta operný spevák Richard Novák, držiteľ ceny Thálie za celoživotné dielo, sólista účinkujúci na známych scénach v Paríži či Madride. V jeho podaní uvedieme Dvořákove Biblické piesne, ktoré podľa mojej mienky spieva najlepšie na svete,“ uviedla dramaturgička Štátnej filharmónie Košice Mária Kornucíková. Divákov do Domu umenia určite priláka koncert Jiřího Stivína či medzižánrový večer s klaviristami Emilom Viklickým a Mikim Skutom. Diváci sa môžu tešiť aj na koncert poľskej filmovej hudby, na ktorom zaznejú skladby najznámejších poľských skladateľov. Vďaka finančnej podpore EHMK sa podarilo zachrániť aj menšinový, no jedinečný projekt – Literárno-hudobné večery. Filharmónia pripravila veľký koncert aj v rámci Festivalu sakrálneho umenia, na ktorom uvedie omšu Messe od Charlesa Gounoda. Okrem tradičných Vianočných koncertov pripravila filharmónia aj veľkonočný koncert, na ktorom po dvadsiatich rokoch uvedie Haydnovo dielo Sedem slov.

„Popri zahraničných umelcoch dostanú veľký priestor aj sólisti košickej filharmónie. Počas sezóny sa predstavia viacerí prví hráči orchestra. Je bezpochyby veľmi prestížnou záležitosťou mať v telese hudobníkov, ktorí môžu byť sólistami veľkých večerných koncertov,“ hovorí Kornucíková. Sú to mladý huslista, prvý koncertný majster Maroš Potokár, Róbert Kopelman, pozaunista Ján Hrubovčák, klarinetista Martin Mosorjak ako aj harfistka Ivana Boggerová.

Kornucíková uviedla, že o kvalite košického filharmonického orchestra svedčí aj fakt, že po minuloročnom úspešnom koncerte Placida Dominga bude tento rok sprevádzať Josého Carerasa na Vianočnom koncerte 8. decembra. Tým sa stal jediným slovenským telesom, ktoré spolupracovalo s kompletne celou hviezdnou trojicou svetových tenorov – Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Careras.

Podrobný program novej sezóny košickej filharmónie nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.sfk.sk.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM