Jakub Forgács Správy

Šanca pre ľudí bez domova: V útulku neďaleko Košíc absolvujú pracovnú terapiu

Nedostanú len nový domov, ale aj úlohy. Prácu v útulku pre psov a na farme pre zvieratá, alebo prácu v záhrade a skleníkoch s kvetmi a zeleninou si môžu vybrať klienti útulku neďaleko Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Šanca pre ľudí bez domova: V útulku neďaleko Košíc absolvujú pracovnú terapiu
Zdroj: TASR

Koncoročné sviatočné obdobie trávia v zariadeniach sociálnych služieb mnohí ľudia, ktorí nemajú vlastný domov. Jedným z nich je aj útulok Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach pri Košiciach, ktorý sa dlhodobo zameriava na pracovnú terapiu.

Prácu si vyberú sami

Klienti si v ňom môžu vybrať prácu v útulku pre psov a na farme pre zvieratá, alebo prácu v záhrade a skleníkoch s kvetmi a zeleninou. Pre prijímateľov sociálnych služieb je tu k dispozícii aj právnik a psychológ, či knižnica. Oáza má dokonca vlastné divadlo, pomáha s ním občianske združenie ArtEst. „Košický samosprávny kraj prispel v roku 2014 na prevádzku tohto útulku sumou 114 313 eur,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Zo zákona o sociálnych službách vyplýva, že vyšší územný celok je povinný zabezpečiť poskytovanie sociálnej služby v útulku, v domove na pol ceste, či v zariadení núdzového bývania, a vytvárať vo všetkých oblastiach života mechanizmy, ktoré zabraňujú chudobe, marginalizácii a sociálnej exklúzii, ochraňujú znevýhodnené skupiny obyvateľov, vyrovnávajú šance a zabezpečujú rovnosť príležitostí. Zariadenia sú určené pre fyzické osoby v nepriaznivej sociálnej situácii.

„Sieť zariadení krízovej intervencie v súčasnom období tvorí osem útulkov s celkovou kapacitou 310 miest, sedem zariadení núdzového bývania s celkovou kapacitou 169 miest a päť domovov na pol ceste s celkovou kapacitou 55 miest. Medzi ôsmimi útulkami je jeden, ktorý zabezpečuje verejný poskytovateľ sociálnych služieb s kapacitou 15 miest. Ďalších sedem s kapacitou 290 miest prevádzkujú neverejní poskytovatelia, ktorí sú zároveň aj financovaní z rozpočtu KSK,“ informovala Bobriková.

Pomáha psychológ aj právnik

Okrem Oázy v Bernátovciach KSK podporuje aj útulky na Bosákovej ulici v Košiciach, na Poľnej ulici v Košickej Novej Vsi, v Dorke na košickej Hemerkovej ulici, ďalej útulok mesta Trebišov, zariadenia Slovenského Červeného kríža (SČK) v Michalovciach, Diecéznej charity v Rožňave a neziskovej organizácie Dobrý pastier v Pribeníku. Sociálna služba je určená oddelene pre rodiny s deťmi, jednotlivcov s dieťaťom a jednotlivcov.

Prijímateľom služieb je určené sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov, dočasné bývanie, či obnova pracovných návykov. Hlavným cieľom je poskytnutie podmienok na dôstojnú existenciu, ktorými sú príprava jedla, osobná hygiena, pranie, žehlenie a podobne. „K dispozícií je potravinová výpomoc, nevyhnutné oblečenie, obuv, hygienické potreby. Prijímateľom sociálnych služieb pomáha aj psychológ a právnik,“ priblížila hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM