Jakub Forgács Správy

Šanca pre škôlkárov z Luníka IX: 25 z nich získa bezplatné vzdelanie

Zhruba 25 detí z Luníka IX dostane v školskom roku 2013 - 2014 šancu sa vzdelávať v Materskej škole na Podjavorinskej ulici bezplatne. Poplatok za materskú školu za rodičov vo výške 15 eur mesačne za každé dieťa uhradí Rómske mediálne centrum – celkom do výšky 3 200 eur.

Ilustračný obrázok k článku Šanca pre škôlkárov z Luníka IX: 25 z nich získa bezplatné vzdelanie
Zdroj: TASR

Poplatky budú hradené z výnosu z Charitatívneho rómskeho bálu, ktorý sa konal v Košiciach ešte v apríli 2013 pri príležitosti Svetového dňa Rómov. Na Charitatívnom rómskom bále sa dražili maľby, ktoré vytvorili deti z Materskej školy na Luníku IX spolu s umeleckým maliarom Helmutom Bistikom. Celkom sa predalo 12 obrazov za 5 200 eur, čo je v priemere okolo 430 eur za jeden obraz.

Suma prekročila očakávania

„Vyzbieraná suma vysoko prekročila naše očakávania a preto sme spolu s vedením MŠ na Luníku IX zvažovali, ako použiť vyzbierané financie čo najefektívnejšie. Z predložených možností sme nakoniec vybrali kombináciu nákupu vybavenia pre materskú školu a podporu detí z rodín, kde sú obaja rodičia nezamestnaní,” uviedla Jarmila Vaňová, programová riaditeľka Rómskeho mediálneho centra. Podľa jej slov je problematické zaškolenie detí z rodín, kde sú obaja rodičia nezamestnaní hlavne ak majú viac detí. „Stáva sa potom, že dieťa nenavštevuje materskú školu pravidelne, čím sa efekt zaškolenia stráca. Podpora im umožní nevynechávať materskú školu a získajú tak predpoklady pre plnohodnotné vzdelávanie,” zdôraznila Vaňová.

Okrem uvedenej sumy, ktorá bola vyčlenená na školné pre rodiny, bude suma 2 000 eur použitá na nákup vybavenia materskej školy – postieľok pre deti a posteľného oblečenia. "Je to vítaná pomoc najmä pre rodiny, ktoré mali problém s pravidelným hradením školného poplatku za dieťa. Myslím, že rodičia budú radi za takúto veľmi praktickú pomoc pri vzdelávaní detí,” uviedla Anna Klepáčová, riaditeľka Materskej školy na Podjavorinskej ulici. Materská škola sa dlhodobo snaží vytvárať čo najlepšie podmienky pre rodičov, aby boli schopní uhrádzať školné poplatky za zaškolenie detí. Známy je projekt zamestnávania rodičov v škôlke cez aktivačné práce realizovaný v spolupráci s Magistrátom mesta Košice.

Obrazy detí si kúpili aj primátor a rómsky splnomocnenec

Charitatívny rómsky bál sa konal v rámci aktivít organizovaných pri príležitosti EHMK. Organizovalo ho Rómske mediálne centrum v spolupráci s mestom Košice a neziskovou organizáciou Košice2013 s podporou Ministerstva kultúry SR. Obrazy detí si zakúpil napríklad poslanec primátor mesta Košice Richard Raši, či splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, viceprimátorka mesta Košice Renáta Lenártová, riaditeľ oddelenia sociálneho rozvoja nadácie Erste z Viedne či rómsky podnikateľ z Košíc Róbert Botoš. Najväčší zápas medzi dražiteľmi sa odohral o obraz päťnohého koňa, ktorý bol nakoniec vydražený za 2 000 eur.

V súčasnosti je kapacita Materskej školy na Podjavorinskej ulici naplnená na 100 percent. Zapísaných je 123 detí. Škola je tiež súčasťou projektu MRK II – Inkluzívny model vzdelávania na predprimárnom stupni školskej sústavy, ktorý je spolufinancovaný EÚ. V jeho rámci škola získala ďalšiu asistentku učiteľa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM