Zuzana Vajayová Kultúra

Šengenský poludník 2012: Viac koncertov, nové žánre aj dirigentská legenda

Keď sa v roku 2009 pripravoval prvý ročník Šengenského poludníka, prianím organizátorov a členov orchestra Musica Iuvenalis bolo, aby sa zrodila tradícia, ktorá sprostredkuje umenie mladých hudobníkov širokej verejnosti, spojí mládež z oboch strán Še

Počas deviatich dní sa na 26 festivalových koncertoch v Košiciach, Vysokých Tatrách, Trebišove, Jasove, Rozhanovciach, Lúčke v okr. Rožňava a Užhorode predstavia dva domáce – Tanečný dychový orchester Klasik Band a Sláčikový orchester Musica Iuvenalis a šesť zahraničných súborov. „Príde k nám Symfonický orchester Konzervatória z rakúskeho Grazu, ktorý určite potvrdí kvalitu rakúskej hudobnej školy. Ďalším špičkovým hosťom je Akademický zbor Technickej univerzity z poľskej Wroclavi, ktorý je v tomto meste považovaný za akúsi kultúrnu ikonu, určite výnimočný bude aj komorný súbor „Nocturno“, ktorý je považovaný za najlepšie hudobné teleso v ruskom Novosibisrku a nemenej zaujímavý bude aj Chlapčenský zbor Mukačevskej zborovej školy zo Zakarpatskej Ukrajiny.

Diváci sa môžu tešiť aj na netradičné zoskupenia. Na festivalových koncertoch sa predstaví Súbor bicích nástrojov z hudobnej školy v poľskej Legnici. Spestrením festivalu bude aj účasť mladých tanečníkov z tanečnej školy v Taliansku, ktorých sme pozvali so zámerom, aby mladí umelci spoznali aj iný žáner ako je klasická hudba a spev, Zaujímavosťou určite je, že zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou tanečnej školy „danzAria“ je Mária Tóthová, ktorá stála pred troma desiatkami rokov pri zrode úspešného košického tanečného súboru Tremolo,“ približuje hostí festivalu jeho riaditeľ Igor Dohovič.

Účastníkov festivalu, okrem stoviek kilometrov najazdených autobusmi za festivalovými divákmi, aj v tomto roku čakajú spoločné skúšky Medzinárodného orchestra a zboru Šengenský polurník 2012. Časť z nich bude viesť naozaj výnimočná osobnosť, patriaca určite k širšej svetovej dirigentskej špičke, národný umelec Ukrajiny Jurij Luciv. „Pre mladých umelcov bude určite nevšedným zážitkom a obrovskou školou práca s touto 88 – ročnou dirigentskou legendou a priznám sa, že som sám zvedavý ako bude toto spojenie fungovať,“ hovorí I. Dohovič. O výnimočnosti tohto dirigenta svedčia niektoré fakty z jeho životopisu. Vo svojom repertoári má viac ako 600 hudobných diel,

V repertoári má viac ako 600 diel skladateľov rôznych období, spolupracuje s významnými orchestrami v Európe a USA, kde získal za nahrávky klasických diel s rôznymi orchestrami ocenenie „Performing Artist of the Year“ od spoločnosti CRS. V roku 2012 mu nadácia „Dall‘arco Foundatiom Hamburg“ udelila za dirigentskú činnosť Cenu W. A. Mozarta.

Aj v tomto roku pribudli na mapu festivalových koncertov nové mestá a miesta. „Novým festivalovým mestom je Trebišov a obec Lúčka v okrese Rožňava, kde festivalový koncert organizujeme v spolupráci s Českým spolkom v Košiciach. A osobne som veľmi rád, že Medzinárodný orchester a zbor bude vďaka ústretovosti košickej arcidiecézy účinkovať 5. júla na sv. omši pri príležitosti osláv príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v košickom Dóme sv. Alžbety. Uvedenie Mozartovej Korunovačnej omše v tomto nevšednom priestore bude určite výnimočným zážitkom nielen pre hudobníkov, ale aj samotných účastníkov osláv,“ dodal Igor Dohovič. Festival vyvrcholí v sobotu 6 . júla o 18,30 hod. Záverečným koncertom, ktorý bude tentokrát súčasťou sv. Omše v Kostole Premonštrátov v Košiciach.

Zdroj: Svjatoslav Dohovič – mediálny manažér festivalu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM