Sezóna medvedieho cesnaku sa blíži: Kde v okolí Košíc si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Košičania. Ak chcete túto zdravú pochúťku nájsť, môžete cestu spojiť s výletom do neďalekého okolia. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Alexandra Kolínská
Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku sa blíži: Kde v okolí Košíc si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania, čo dobre vedia aj Košičania.

Rastie aj v okolí Košíc

Pochúťku, ktorá posilní imunitu, chodí zbierať aj Košičan Jozef (54) so ženou. Nájsť sa dá za obcou Kojšov. „Keď chcete ísť na istotu, treba sa vybrať za Kojšov, smerom na Kojšovu Hoľu. Tam v lese rastie v poriadnych húfoch. Vždy začiatkom apríla začína rásť a je veľmi zdravý. Treba však predbehnúť domácich,“ prezradil Jozef.

Podľa jeho informácií sa majú zbierať listy ešte v čase, keď medvedí cesnak nekvitne, pretože po rozkvitnutí listy strácajú potrebné látky. Jozef tvrdí, že medvedí cesnak sa nemusí využiť len v kuchyni, ale keď lístky nakrájate do zaváraninovej fľašky, zalejete alpou a necháte mesiac vyluhovať, tak tie listy vám pomôžu zahojiť rany, liečiť herpes či kožné ekzémy.

Medvedí cesnak nájdete aj na iných miestach

Od ďalších dvoch Košičaniek sme sa dozvedeli, že medvedí cesnak môžete nájsť aj na iných miestach. „Minulý rok v apríli sme sa boli prejsť v okolí Nižnej Hutky. Vtedy sme na medvedí cesnak ani nepomysleli, no narazili sme na hotové cesnakové rodinky. Veľmi nás to prekvapilo a tak sme si z príjemnej prechádzky doniesli aj výslužku,“ povedala nám Iveta (45) z Košíc.

„My naň chodíme vždy v priebehu apríla do okolia Kojšova. Ale mám skúsenosti, že som ho objavila aj medzi Nižnou Myšľou a Bohdanovcami a tak isto aj v okolí Nižnej Hutky. S manželom sme mysleli, že to vychádzajú tulipány, ale vôňa listov nás presvedčila, že je to medvedí cesnak,“ uviedla Košičanka Zuzana (38).

Pochúťky s medvedím cesnakom

Zuzana prezradila, že manžel si rád na medveďom cesnaku pochutí aj s chlebom. „Ja si však radšej z neho robím pomazánku s bryndzou, maslom a mletým čiernym korením. Je to výborné a hlavne zdravé,“ dodala Zuzana.

Košičanka Iveta ako skúsená gazdinka pozná veľa spôsobov využitia medvedieho cesnaku. Jedným z nich je použitie pochúťky v polievkach. „Dá sa s ním dobre dochucovať polievka, ale výborná je aj krémová cesnačka, tá však poriadne páli. Vždy sa snažíme domov doniesť čo najviac listov, pretože ich aj zamrazím. Medvedí cesnak potom používam aj pri pečení mäsa, kde na vrch pekne poukladám listy, aby to mäso nasiaklo chuť cesnaku. Dajú sa z neho robiť aj výborné šaláty pre vegetariánov,“ prezradila Iveta o jeho spracovaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame