Lenka Fedorová Rôzne Správy

Sezóna medvedieho cesnaku začína: Kde v okolí Košíc ho možno nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí vyhľadávajú pre jeho liečivé účinky, iní ako pomocníka v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Košičania. Kde si ho v našom okolí môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku začína: Kde v okolí Košíc  ho možno nazbierať?
Zdroj: TASR

Po zime sa mnohí z nás snažia načerpať novú energiu, detoxikovať svoje telo a prijímať, čo najviac vitamínov. Namiesto tabletiek nám však príroda ponúka hotový poklad. Medvedí cesnak už začína rásť aj u nás.

Rastlinka si svoj názov údajne nesie podľa medveďov, ktoré po nej siahajú hneď po prebudení. Niet divu, medvedí cesnak chuťovo pripomína pažítku. V kuchyni je tak skvelým spoločníkom a v súčasnosti veľkým hitom.

Mladé zelené lístky už možno nájsť na viacerých miestach v okolí Košíc. Snáď najznámejším miestom zberu je Kojšov, kde chodí každoročne množstvo ľudí.

„S rodinou tam chodievame každý rok, nakoľko to máme blízko. Keď udrie v plnej sile, jeho vôňu je cítiť naďaleko. V posledných rokoch je tam vídať čoraz viac ľudí. Niektorí ho zbierajú naozaj veľa a zostáva po nich hotová spúšť, iní si odtrhnú len zopár,“ uviedla pani Kamila, ktorá pochádza z okolia Kojšova.

Medvedí cesnak vytvára na niektorých miestach hustý porast. / Zdroj: Dnes24.sk

Narastajúci záujem o zelený poklad je dôkazom toho, že medvedí cesnak sa stáva čoraz viac populárnejší. V okolí Košíc ho možno nájsť medzi Nižnou Myšľou a Bohdanovcami (bližšie k Bohdanovciam), pri Ružíne i v Nižnej Hutke.

Pri zbere je však potrebné byť opatrní. Medvedí cesnak možno na pohľad ľahko zameniť s jedovatou konvalinkou. Keď však obe rastlinky ovoniate, iba medvedí cesnak bude voňať svojou typickou arómou, ktorá ulahodí nášmu nosu.

Rovnako netreba zabúdať na ochranu prírody, natrhať si ho len pre vlastnú potrebu a v lesoch udržiavať poriadok a čistotu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM