Zuzana Vajayová Rôzne

Sezóna na Detskej železnici odštartuje 1. mája

V prvý májový deň odštartuje Košická detská železnica svoju sezónu. Ako TASR informoval predseda Občianskeho združenia Detská železnica Ľubomír Lehotský, slávnostne ju otvorí primátor Košíc Richard Raši spoločne s viceprimátorom Ladislavom Lazárom.

Okrem tradičných parných rušňov Katky a Danky čaká na návštevníkov aj množstvo netradičných sprievodných podujatí. Otvorenie za účasti vedenia mesta a ďalších hostí sa uskutoční v nedeľu 1. mája o 9.00 h v košickom Čermeli.

„Okrem unikátnej trate a malebnej prírody bude aj tento rok najväčšou atrakciou historický parný rušeň Katka, vyrobený v roku 1884. Návštevníkov iste prekvapí aj nový náter motorovej lokomotívy Danka, ktorú po oprave železničiari zaodeli do farieb mesta,“ uviedol Lehotský.

Novinkou tejto sezóny bude niekoľko netradičných víkendových podujatí, ktoré v spolupráci s mestom Košice usporiada Občianske združenie Detská železnica. Občianski aktivisti plánujú napríklad retro-jazdy, pioniersku sobotu, záchranársky, remeselnícky či turistický víkend.

„Hoci železnička premáva v prímestskej rekreačnej zóne, Dopravný podnik mesta Košice aj tento rok zabezpečil cestujúcim a návštevníkom jednoduchú dostupnosť. Na východiskovú zastávku Detskej železnice Čermeľ sa dá dostať autobusom MHD číslo 14, ktorý premáva zo zastávky Mier,“ spresnil Lehotský.

Košická detská železnica bude v roku 2011 premávať každý víkend a všetky voľné dni až do polovice septembra. Okrem toho sa klepot kolies ozve v Čermeľskom údolí aj v niektoré pracovné dni. Sezóna potrvá predbežne do polovice septembra, no uvažuje sa o jej predĺžení do konca septembra, prípadne až do konca októbra.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM