Michal Lendel Kultúra

Shakespearovská vášeň opäť v Košiciach: Originálne košické prevedenie s hudbou Mariána Čekovského

Na zrekonštruovanej Malej scéne sa chystá jedna z prvých premiér. V nej sa predstaví najväčší autor dramatických diel - William Shakespear. Čaká nás originálne prevedenie svetovej klasiky v podaní špičky slovenského divadelníctva.

Ilustračný obrázok k článku Shakespearovská vášeň opäť v Košiciach: Originálne košické prevedenie s hudbou Mariána Čekovského
Zdroj: TASR

Na dosky košického divadla prichádza jedna z najobľúbenejších divadelných hier Williama Shakespeara Macbeth.

Od dejových ornamentov k silným hereckým výkonom

Košická podoba tejto svetoznámej hry bude iná ako býva zvykom. Činohra ju v premiére uvedie 25. októbra na javisku zrekonštruovanej Malej scény Štátneho divadla. Hra, ktorej originálna verzia má viac ako tri desiatky postáv, bude postavená na hereckom umení dvoch hercov.

„Macbeth je hra o túžbe po moci, ktorá sa rozrastá, kŕmená patologickými ambíciami, z malého pramienka na rozbúrenú rieku, ktorá bez súcitu strháva všetko, čo jej stojí v ceste. Shakespearovská vášeň sa bude v Košiciach uvádzať v sústredenom komornom spracovaní, očistená od dejových ornamentov, keď na javisku dominujú silné herecké výkony,“ hovorí dramaturg predstavenia Martin Gazdík.

Ambícia prekročiť rámec Košíc

Klenot svetovej dramatickej literatúry bude druhým režijným počinom jedného z najvýznamnejších slovenských režisérov Ľubomíra Vajdičku v Štátnom divadle Košice. Na scéne a v kostýmoch Marije Havran a s hudbou Mariána Čekovského rozohrajú svoj herecký koncert Dana Košická a Michal Soltész. „Táto atraktívna kombinácia vytvára sľubné predpoklady, aby sa jedna z prvých premiér na javisku zrekonštruovanej Malej scény ŠD stala divadelnou udalosťou, ktorá prekročí rámec Košíc,“ dodal Gazdík.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM