Michal Lendel Kultúra

Šiesty ročník USE THE C!TY: Organizátori pripravujú prekvapenie, ktoré nezostane bez povšimnutia

Unikátny festival pouličného umenia USE THE C!TY, ktorý prezentuje netradičné formy umenia, sa opäť dostane do najrôznejších zákutí mesta. Šiesty ročník tejto akcie sa však rozhodli organizátori presunúť z tradičného májového termínu na jún. Na čo všetko sa môžeme tešiť v tomto roku?

Ilustračný obrázok k článku Šiesty ročník USE THE C!TY: Organizátori pripravujú prekvapenie, ktoré nezostane bez povšimnutia
Zdroj: TASR

Festival prezentuje rôzne žánre, podoby a formy umenia a jeho úlohou je ukázať obyvateľom, že umenie sa dá robiť všade. Keďže v minulých rokoch počasie nie vždy prialo a všetko sa odohrávalo na ulici, organizátori sa rozhodli posunúť tradičný májový termín na jún. Šiesty ročník sa bude diať 20. až 22. júna v uliciach a uličkách centra Košíc.

Aktívna účasť divákov

Tak, ako po minulé roky, by sa USE THE C!TY festival nezaobišiel bez aktívnej účasti Košičanov, ktorí si už zvykli na to, že počas tohto podujatia neostávajú iba divákmi. Zapojiť sa môžu do akcie Hudba v meste (21. jún). Nie je pritom dôležité, aký žáner skupina hrá a ani koľko má skúseností. Stačí zobrať hudobný nástroj a kamarátov a pomôcť naplniť mesto hudbou.

Šancu posunúť festival dopredu majú aj študenti, absolventi a pracujúci v oblasti architektúry, dizajnu a výtvarných odvetví. Bočné uličky Hlavnej ulice sa premenia počas festivalu na outdoorové štúdio a výstavnú galériu. Poštová, Uršulínska, Zámočnícka, Vrátna, Františkánska, Biela, Univerzitná a pravdepodobne aj niekoľko ďalších ulíc bude odolávať náporu umeleckých, streetartových, výtvarných či funkčných dočasných zásahov do ich prirodzeného prostredia.

Je to otvorená výzva pre každého, kto chce reagovať na špecifický priestor, históriu či súčasnosť siedmich stiesnených ulíc kolmých na Hlavnú ulicu. Stačí si vybrať jednu ulicu a na dva dni dostanú záujemcovia možnosť rozvinúť svoje nápady pred širokou verejnosťou.

Prekvapenie na Námestí osloboditeľov

Organizačný tím festivalu by bez dobrovoľníkov nemal ten správny náboj a pomocníkov potrebuje na každom kroku. Podujatie bude tvorivé a zábavné a dobrovoľníci sa budú môcť oboznámiť s nezvyčajnou umeleckou prácou. Pomôžu so starostlivosťou o umelcov, pri kontakte s verejnosťou a praktickou prípravou podujatí.

„Ešte pred začiatkom festivalu máme pre ľudí pripravené prekvapenie, ktoré určite nezostane bez povšimnutia. Dočasná architektonická inštalácia na námestí pred Auparkom bude obrovským pútačom festivalu a zároveň piknikovou zónou. Nechajte sa prekvapiť, pre túto chvíľu nič viac neprezradím," povedal s úsmevom koordinátor festivalu Ján Hološ.

Prezradil ešte, že veľký záujem je už teraz o dobrovoľníctvo a Hudbu v meste. „Ešte sme ani nespustili kampaň k výzvam a už máme takmer dve desiatky zaregistrovaných hudobníkov a dobrovoľníkov. Tešíme sa na neopakovateľnú atmosféru, ktorú spoločne s Košičanmi vytvoríme počas troch festivalových dní." dodal Hološ.

Silné zastúpenie bude mať aj divadlo a tanec – od performance Bus stop talianskej formácie Five quartet trio až po divadelno-tanečnú show, ktorá bude súčasťou slávnostného otvorenia. Pripravuje ju Zuzana Dovičáková a košické divadlo NEON spoločne s lokálnym tanečným zoskupením Heeb She.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM