Andrea Mesarčíková Rôzne

Škody na cestách KSK po povodniach odhadujú na 20 miliónov eur

Košický samosprávny kraj (KSK) patrí medzi najviac postihnuté regióny, dlhotrvajúce dažde v máji a júni a následné povodne spôsobili škody aj na majetku KSK.

Najväčšie škody sú najmä na cestách II. a III. triedy a mostných objektoch, odhadované na viac ako 20 miliónov eur. Podľa hovorkyne Úradu KSK Sone Jakešovej presné vyčíslenie škôd v súčasnosti nie je možné, pretože stále dochádza k ďalším komplikáciám.
Hovorkyňa spresnila, že aktuálne je to opätovný zosuv svahu na úseku cesty II. triedy pred Krompachmi, ktorý nastal v utorok 17. augusta. Zosuv skomplikoval situáciu natoľko, že cestári museli z uvedeného úseku vylúčiť nákladnú dopravu. Prejazd je povolený len osobnej doprave a autobusom SAD s obmedzenými podmienkami prejazdu. Rekonštrukcia vyše 300-metrového úseku cesty sa začne na budúci týždeň. Ak nenastanú nepredvídané komplikácie, potrvá asi šesť týždňov.
Cestári KSK, informovala ďalej Jakešová, v súčasnosti zabezpečujú odstraňovanie povodňových škôd na viacerých úsekoch. Patrí medzi ne úsek Slaneckej cesty medzi Nižnou Hutkou a Nižnou Myšľou, ktorý je pre dopravu uzavretý. Problémom je tam takzvaný plazivý zosuv podložia, kvôli ktorému je potrebné spevniť svah zakladaním pilót do hĺbky 13 až 16 metrov. Nasledovať bude vytvorenie pilótovej steny, odvodňovacích rebier a podľa potreby aj vodorovných odvodňovacích vrtov. Náklady na túto stavbu sú odhadované na dva milióny eur.
Cestári zabezpečujú aj opravy ďalších zosuvov svahov ciest, odtrhnutých častí vozoviek, porušených krajníc, zvodidiel a zalomených ciest. Týka sa to komunikácií v Gemerskej Hôrke, medzi Helcmanovcami a Prakovcami, v Ždani v smere na Nižnú Myšľu, v Novoveskej Hute a ďalších. Po povodniach bola v havarijnom stave aj cesta III. triedy Zdoba – Byster, ale tá je už v súčasnosti prejazdná.
Jakešová informovala, že financovanie povodňových škôd komplikuje súčasná nepriaznivá ekonomická situácia KSK spôsobená výpadkom daňových príjmov fyzických osôb (DPFO). Skutočné plnenie DPFO za prvý polrok tohto roka je v porovnaní s vlaňajškom nižšie o takmer 10,5 milióna eur, čo predstavuje výpadok vo výške 33,7 percenta.
Na odstránenie škôd a havárií po povodniach KSK potrebuje 20 miliónov eur, ktoré však pre prehlbujúci sa rozpočtový deficit nedokáže zabezpečiť v plnom rozsahu. KSK zabezpečí 10 miliónov eur formou dodávateľského úveru. Zostávajúcu časť v blízkom časovom horizonte pri nezmenenom vývoji príjmov a bez priamej nenávratnej účasti štátu či EÚ nedokáže poskytnúť, dodala hovorkyňa.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM