Zuzana Vajayová Rôzne

Školáci sa učia moderátorskému remeslu v letnom tábore

Deti sa tento týždeň v Košiciach naučia, ako sa stať úspešným moderátorom v rámci letného prímestského tábora. Miniškolu mladých moderátorov organizuje už po štvrtýkrát Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach (RO SSN). Prih

„Tábor súvisí s médiami, prácou so slovom a vystupovaním pred verejnosťou. Médiá sú pre deti príťažlivé, rady obetujú týždeň prázdnin na to, aby sa niečo naučili z novinárskej kuchyne,“ komentovala predsedníčka RO SSN Katarína Čižmáriková, iniciátorka podujatí pre výchovu novinárskej mládeže. Dodala, že na výučbu je zabezpečených dostatok novinárskych lektorov s praktickými i teoretickými skúsenosťami.

Učeniachtivé deti sa podľa nej majú šancu naučiť, ako zvládnuť „trojumenie“ rozprávať, počúvať, pozorovať, ako „dať tréme K.O.“, ako sa cítiť doma na pódiu, ktoré možno znamená svet, ale aj ako ustrážiť jazyk, aby „sa nepotkol“.

Školáci nadviažu tento týždeň na jarnú časť miniškoly, ktorú absolvovala viac ako polovica z nich. Navštívia ateliéry a pracoviská Súkromnej filmovej školy na Petzvalovej ulici v Košiciach, stretnú sa s logopedičkou, opäť zavítajú do dabingového štúdia SAVID, kde pod dohľadom herečky Ľuby Blaškovičovej budú prekonávať trému pred mikrofónom a kamerou a cizelovať svoj umelecký prednes, aby mohli vo štvrtok 12. júla zažiariť v Levoči.

Výber Levoče pritom nie je podľa Čižmárikovej náhodný. "Tam ich totiž v Slovenskej knižnici pre nevidiacich Mateja Hrebendu čaká konečná príprava hmatateľného výsledku tohtoročného prímestského tábora – načítanie poviedok pre ich kamarátov s chybami zraku.

Z prímestského tábora deti neodídu s prázdnymi rukami, ale konkrétnym výsledkom týždennej práce. „Prvé dva roky deti pod naším vedením zostavili a vydali Tadamoviny, vlani nasnímali a načítali táborové Televízne noviny a tento rok to bude nahratie CD s poviedkami pre nevidiace deti,“ priblížila Čižmáriková.

Mediálne „učenie“ im spestrí návšteva košickej Zoologickej záhrady, Botanickej záhrady, pozrú si pamätihodnosti Levoče a uvidia výcvik vodiaceho psa Zoje.

Letný prímestský tábor organizuje RO SSN Košice v spolupráci s OZ TADAM (Tlačová agentúry detí a mládeže), tento rok sa k nim pridala Knižnica pre mládež mesta Košice a Slovenská knižnica pre nevidiacich M. Hrebendu v Levoči. Miniškolu mladých moderátorov finančne podporili DAMKO – Fond deti a mládeže Košíc, Literárny fond a primátor Košíc Richard Raši.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM