Zuzana Vajayová Rôzne

Skončil sa najväčší literárny festival Mesiac autorského čítania

V pondelok (1.8.) sa v Košiciach skončilo tridsaťjeden dňové putovanie s literatúrou za literatúrou – najväčší stredoeurópsky literárny festival Mesiac autorského čítania, ktorý súčasne prebiehal v štyroch mestách troch štátov, v Brne, Ostrave v poľs

„Počas každovečerných stretnutí s 61 autormi poézie, prózy, publicistiky a dramatického textu mali návštevníci možnosť urobiť si obraz o súčasnej českej, slovenskej a poľskej tvorbe, zažiť sugestívnu atmosféru čítania jej autormi a klásť im otázky. Festivalová dramaturgia zahrnula do programu osvedčené stálice literárneho neba i mladých autorov, tvorcov, ktorí experimentujú s jazykom alebo formou i stúpencov skôr jednoduchšieho vyjadrenia, avšak bohatých na myšlienky, klasikov i rebelov, ktorí viac alebo menej vyvolávali názorovú polemiku,“ zhodnotila festival Beáta Hybáčková z Knižnice pre mládež Košice (KMK).

Autorské stretnutia s českými a slovenskými autormi moderovali knihovníčky KMK, poľských autorov predstavili znalci literatúry z Poľského inštitútu Bratislava a polonisti z východosloven­ských univerzít. Stretnutia dopĺňali hudobné vsuvky domácich umelcov a vďaka práve prebiehajúcemu festivalu Šengenský poludník i hudobné telesá zo zahraničia.

„Kým v Čechách brnianske vydavateľstvo Větrné mlýny tento festival organizuje už dvanásť rokov, na Slovensku sme ho vďaka KMK mali prvý raz. Na organizovaní sa spolupodieľal Poľský inštitút Bratislava. Čítalo v Bábkovom divadle Košice, ak počasie dovolilo, na jeho pôsobivom nádvorí. Spočiatku prichádzali dve desiatky ľudí, postupne bolo návštevníkov viac a na niektorých čítačkách neostalo voľné miesto,“ dodala Hybáčková.

Riaditeľka KMK Iveta Hurná vyslovila presvedčenie, že založená tradícia Mesiaca autorského čítania na Slovensku bude aj naďalej pokračovať. O význame a potrebnosti podujatia ju okrem iného presvedčila skupinka mladých návštevníkov, ktorí za ňou po poslednom čítaní došli s prosbou, aby sa určite festival zopakoval aj o rok.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM