Lenka Fedorová Správy

Skvelá správa z U. S. Steelu: Zamestnancom porastú platy, vieme o koľko!

Zdá sa, že v košických oceliarňach svitá na lepšie časy. Medzi odborármi a americkou spoločnosťou došlo k podpísaniu dokumentu, ktorý rieši mzdovú oblasť zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa z U. S. Steelu: Zamestnancom porastú platy, vieme o koľko!
Zdroj: TASR

Medzi zástupcami odborov Mikulášom Hintošom, Milanom Beregszászim a zástupcami košických oceliarní Scottom Buckisom a Martinom Pitorákom došlo k podpísaniu dodatku č.2 ku Kolektívnej zmluve U. S. Steel Košice na obdobie od 1. apríla 2016 do 31. marca 2020. Spoločnosť o tom informovala na svojom webe.

Dospeli k dohode

Dokument, ktorý rieši mzdovú oblasť, nadobudol platnosť dňom jeho podpisu a účinnosť od 1. januára 2017, pričom dohodnuté mzdové úpravy platia od 1. apríla 2017.

Pred podpisom dodatku prezident spoločnosti Scott Buckiso uviedol: „Je zrejmé, aké množstvo úsilia do vyjednávania vložila jedna aj druhá strana a som rád, že sa nám podarilo dôjsť k výsledku, ktorý je vzájomne akceptovateľný a dobrý. Sú to dobré správy pre zamestnancov. Tak ako spoločne robíme dobré veci, má to pozitívny dopad na každého. Ďakujem zainteresovaným z oboch strán vyjednávacieho stola, že sme došli k zmysluplnej dohode.“

Predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš, ktorý je zároveň hlavným vyjednávačom za stranu zamestnancov, na margo kolektívneho vyjednávania okrem iného uviedol, že je presvedčený, že keď sa dodatok číslo 2 k platnej kolektívnej zmluve dostane v reálnej podobe k zamestnancom, tak výsledky vyjednávania ocenia tiež.

„Napriek tomu, že rokovania neboli jednoduché, boli zložité, prevládala na jednej aj druhej strane vecná argumentácia,“ skonštatoval Hintoš a na záver dodal: „Chcem sa tiež poďakovať strane zamestnávateľa za objektívny a férový prístup k vyjednávaniu a tiež svojim kolegom za ich prácu.“

Porastú mzdy aj odmeny

„Dodatok od apríla zvyšuje totiž nielen tarifné mzdy zamestnancov v priemere o 35 EUR mesačne, ale zvyšuje tiež odmeny za prácu v najťažších prevádzkach a aj v prípade rozširovania zručností pracovníkov. Zároveň bude možné zvýrazniť odmenu za individuálny výkon zamestnanca a všetci zamestnanci sa ešte vo vyššej miere budú podieľať na finančnom výkone spoločnosti,“ uviedol pre Košice 24 Ján Bača, hovorca spoločnosti.

Ako ďalej informoval, variabilná mzdová platba bude totiž 8,5 percenta z priemerného čistého konsolidovaného zisku U. S. Steel Košice, čo je o pol percenta viac oproti minulému roku. Napriek veľmi ťažkému začiatku roka 2016, za celý minulý rok dosiahla táto platba výšku 787 EUR na oprávneného zamestnanca.

Foto: Ilustračné

Zdroj: usske.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM