Jakub Forgács Kultúra

Skvost sa vrátil do Košíc: Pozrite si jedinečný zlatý poklad na vlastné oči!

Vynovenú historickú účelovú budovu Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach po piatich rokoch rekonštrukcie dnes slávnostne otvoria pre verejnosť. Do metropole východného Slovenska sa tak vracia aj unikátny Košický zlatý poklad

Ilustračný obrázok k článku Skvost sa vrátil do Košíc: Pozrite si jedinečný zlatý poklad na vlastné oči!
Zdroj: TASR

Ten za uplynulé obdobie absolvoval úspešnú cestu po výstavných sieňach na Slovensku, ale aj v Čechách, Maďarsku a Poľsku. Rozsiahla obnova sa uskutočnila vďaka viaczdrojovému financovaniu, ktoré vyvrcholilo zaradením medzi investičné projekty Ostrovy kultúry – Otvorené zóny podporené z eurofondov v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013. „Čo sa týka nákladov, za päť rokov rekonštrukcie hovoríme v tejto chvíli celkovo o ôsmich miliónoch eur, je to suma, ktorá zatiaľ nie je uzatvorená. Spojili sa tak peniaze z Európskej investičnej banky, z rozpočtu Košického samosprávneho kraja a z Európskeho fondu regionálneho rozvoja,“ uviedla pre novinárov hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

110 rokov od sprístupnenia prvej expozície

Náročný projekt a rôzne zdroje financovania podľa hovorkyne spôsobili aj viacročnú realizáciu od začiatku prvej etapy obnovy po celkové ukončenie. V piatok o 18:00 sa tak opäť otvoria brány jednej z najstarších samostatne stojacich muzeálnych budov na Slovensku. Stane sa tak 110 rokov od sprístupnenia jej prvej expozície.´„Zís­kali sme fantastické nové a moderné priestory, aj mezonetové, v podkroví tejto budovy, kde 110 rokov nebolo nič, kde keď som začínal vo funkcii, sme chodili rozkladať lavóriky a vedrá, aby sme zabránili pretekaniu vody. Nové priestory sú tiež v suteréne a máme nádhernú expozíciu Košického zlatého pokladu, ktorý je opäť doma. Je to najbezpečnejšia a najmodernejšia numizmatická expozícia v širokom a ďalekom okolí s kompletne novým vizuálom,“ uviedol riaditeľ VSM Robert Pollák.

V trezorovej miestnosti Košického zlatého pokladu vznikla interaktívna komorná expozície v tme s nasvietením exponátov. Zbierky sú v netypických nástenných vitrínach a top exponáty v závesných sklenených valcoch. Súčasťou je audiovizuálny systém s dotykovými LCD panelmi, na ktorých návštevníci nájdu podrobné informácie o jednotlivých 2920 minciach s možnosťou ich detailného zobrazenia.

Rekonštrukcia budovy a nový interiér výstavy

Záverečná časť rekonštrukcie budovy múzea bola podporená v rámci investičných projektov EHMK. Z Regionálneho operačného programu na ňu išiel nenávratný finančný príspevok 2,8 milióna eur. Spôsob riešenia projektu tvorili dve hlavné aktivity – dokončenie rekonštrukcie budovy vrátane otvorenej zóny za múzeom a vytvorenie nového interiéru expozície Košického zlatého pokladu. Rekonštrukcia sa zamerala na obnovu fasády, výmenu liatinových dažďových zvodov s napojením na kanalizáciu, inštalovanie novej osvetľovacej sústavy v expozíciách interiéru a ilumináciu fasády. Opravila sa vstupná časť, schodištia, salónik, predsálie, reštaurovali vnútorné povrchy a fasády. V otvorenej zóne za múzeom sa podarilo oživiť drevený kostolík a historickú zvonicu, pribudla zvonkohra a pódium na komorné vystúpenia.

Pôvodným termínom odovzdania investičného projektu bol koniec decembra 2012. Podľa Bobrikovej sa však muselo dbať na použitie materiálov a časové postupnosti náročnej rekonštrukcie. „To, že sa o pol alebo tri štvrte roka posunul ten termín z pohľadu 100-ročnej budovy nevidíme ako meškanie. Chceli sme kvalitne urobiť rekonštrukciu tak, aby naozaj možno ďalších 100 rokov nebolo potrebné robiť také rozsiahle zásahy,“ povedala.

Obnova sa začala už v roku 2008

V úvodnej časti obnovy historickej budovy, ktorá sa začala v septembri 2008, sa kompletne opravovala strecha a podkrovné priestory. V podkroví bol vstavaný mezonet, v ktorom vznikli nové výstavné, depozitné a kancelárske priestory aj netradičný výstavný priestor so sklenenou dlážkou. Pribudol výťah a bezbariérový vstup. Podstatným stavebným zásahom a architektonickým prvkom bolo vloženie nového schodiska do podkrovia. Predmetom ďalšej etapy obnovy bola výmena okien a vchodových dverí, reštaurovanie interiérových povrchov a kompletná rekonštrukcia ostatných priestorov na zvyšných podlažiach, vrátane suterénu.

Súčasťou piatkového slávnostného otvorenia budovy bude vernisáž výstavy o spoluzaklada­teľovi Hornouhorského muzeálneho spolku – Košičana Imricha Henszlmanna. Práve vďaka nemu patrí dnes VSM v Košiciach k najstarším a najvýznamnejším múzeám na Slovensku. „Cieľom výstavy je prezentovať život, dielo a predmety, ktoré múzeu daroval Imrich Henszlmann. Diváka by mohla zaujať netradičnou, doposiaľ ešte neprezentovanou interaktívnou formou,“ hovorí Uršula Ambrušová z VSM.

K piatkovému podvečernému programu pre širokú verejnosť v areáli múzea bude vystúpenie kapely In Vivo, víťaza vlaňajšieho ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad, ako aj zaujímavé aktivity pre deti.

Skvost sa vrátil do Košíc: Pozrite si jedinečný zlatý poklad na vlastné oči!
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM