Lukáš Zavacký Iné športy Šport

Slováci si patentovali nový šport: V Košiciach najmodernejšie ihrisko sixballu!

Žeby nový fenomén pod Tatrami? V našej krajine sa zrodil šport, ktorý sa praktizuje už aj v Košiciach. Počuli ste niekedy o sixballe?

Ilustračný obrázok k článku Slováci si patentovali nový šport: V Košiciach najmodernejšie ihrisko sixballu!
3
Galéria
Zdroj: Asociácia slovenského sixballu

Jeho vznik sa spája so Sninou. Patentoval ho riaditeľ základnej školy, ktorý bol v minulosti reprezentantom v zápasení. Juraj Skrip sa pre tento krok rozhodol pre nedostatok pohybových aktivít žiakov a narastajúce problémy s nadváhou. Aké sú pravidlá?

„Hrá sa na špeciálnom ihrisku, a to na takzvanej kocke so 6 odrazovými plochami a spodným rozmerom 5×5 metrov. Súťažiť môžu 4 hráči. Za každým je citlivá elektronická bránka, ktorú sa snaží súper trafiť špeciálnou penovou loptou. Môže ju len odrážať, a to dlaňou alebo chrbtom ruky,“ uviedla Iveta Adamová z Asociácie slovenského sixballu.

Ako povedala ďalej, ide o jedinečnú aktivitu, ktorá zaručuje vysokú dynamiku počas 5 minút a vyvoláva plnú sústredenosť a koncentráciu. Vhodná je pre hendikepovaných a priaznivo pôsobí na ľudí s ADHD.

U nás sú 3 ihriská. V Snine, v Budimíri a v metropole východu. „Najmodernejšie, kompletne presklené, sa nachádza na Športovom gymnáziu v Košiciach. Otvorili sme ho len nedávno, zatiaľ pre výučbové účely. Ďalšie bude čoskoro v Trenčíne,“ doplnila I. Adamová.

Podľa jej slov je snahou asociácie je rozšíriť sixball a sprístupniť širokej verejnosti. Prebehlo v ňom už množstvo súťaží. Práve na spomenutej škole sa 16. novembra odohrá medzinárodný turnaj.

Chcete vedieť, čo je v košickom športe nové, aké udalosti sa pripravujú alebo prečítať si o ňom rôzne zaujímavosti? Pridajte sa do facebookovej skupiny v tomto odkaze a nič podstatné vám už nikdy neunikne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM