Webnoviny - Rôzne

Slovenské vysoké školy majú novopečených profesorov

Prezident Ivan Gašparovič v utorok vymenoval 39 nových vysokoškolských profesorov a odovzdal im dekréty.

(WEBNOVINY) – Medzi profesormi je osem žien a 31 mužov. Gašparovič napríklad vymenoval za profesora v odbore ekonomická teória Petra Staněka zo Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý je zároveň ekonomickým poradcom premiéra Roberta Fica.

Medzi novými profesormi je tiež zbormajsterka Slovenskej filharmónie Blanka Juhaňáková či v odbore fyzika kondenzovaných látok a akustika Martin Orendáč z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Po dnešku pribudnú profesori v technických odboroch, ako sú napríklad časti a mechanizmy strojov, inžinierske konštrukcie a dopravné stavby alebo strojárske technológie a materiály.

Profesormi sa stali aj ľudia z oblasti hudby, literatúry, manažmentu ako aj etiky alebo ekológie. Prezident Ivan Gašparovič profesorom v príhovore pripomenul, že ich nový titul zaväzuje ešte k vyššej aktivite, a to aj na medzinárodnej úrovni.

„Oddnes na vás čakajú náročnejšie povinnosti a pri ich plnení majte na mysli, že všetci chceme byť na vás hrdí, že vychovávate našich mladých ľudí,“ poznamenal Gašparovič.

Novovymenovaný profesor Peter Staněk konštatoval, že výchova novej generácie je to najlepšie, čo môže po ľuďoch zostať. „V tomto slova zmysle naozaj každý z nás by mal prispieť maximálnym spôsobom a možnosťou k vzdelaniu a k rozvinutiu mladej generácie, pretože vzdelanie je hlavnou zbraňou v chaose dneška a problémov, ktoré tu sú,“ uviedol Staněk. Titul profesor označil za najvyššie ocenenie ľudských a odborných kvalít.

Naposledy menoval prezident profesorov v novembri minulého roka, keď sa medzi akademickú elitu zaradilo 46 nových profesorov, z nich 17 žien. Počas svojho funkčného obdobia od roku 2004 vymenoval prezident Ivan Gašparovič vyše 800 profesorov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM