Alexandra Kolínská Správy

Smelé plány košickej radnice: Na Terase má vyrásť nová športová hala, pozrite koľko nás to bude stáť

Košickí poslanci rozhodovali aj o výstavbe multifunkčnej športovej haly s gymnastickou časťou. Na čo všetko bude hala slúžiť a aká je suma za jej výstavbu?

Ilustračný obrázok k článku Smelé plány košickej radnice: Na Terase má vyrásť nová športová hala, pozrite koľko nás to bude stáť
Zdroj: TASR

Predmetný pozemok má rozlohu 3 188 m² a je umiestnený na parcele katastrálneho územia Terasa, ktorý je vo vlastníctve Mesta Košice. Ako uvádza manažér juniorskej reprezentácie Ivan Šulek, v súčasnosti je uvedený pozemok a pozostatky zhorenej gymnastickej telocvične v zlom technickom stave, ohrozuje bezpečnosť detí a priľahlých budov, z dôvodu zdržiavania sa asociálov v týchto častiach hrozia aj iné nebezpečenstvá pre celý objekt školy.

Účely výstavby multifunkčnej haly

Vzhľadom na výstavbu objektu občianskej vybavenosti s verejným záujmom, žiadateľ žiada o zverenie predmetného pozemku do dlhodobého prenájmu na 25 rokov za sumu 1 euro ročne. „Cieľom projektu je postaviť a sprevádzkovať viacúčelový športový komplex. Súčasťou tejto športovej haly bude aj špecializovaná gymnastická časť, nakoľko gymnastika ako šport je základným športom potrebným pre všetky druhy športov ako sú lyžovanie, hokej, futbal atď., slúžiť bude hlavne mládeži a pre potreby telesnej výchovy na ZŠ Trebišovskej 10 v Košiciach,“ uviedol Šulek v návrhu.

Účelom novo navrhovaného objektu občianskej výstavby je podľa návrhu výstavba a prevádzka multifunkčnej športovej haly s gymnastickou časťou bez hľadiska, ktorá bude využiteľná na nasledovné športy: gymnastika, floorbal, futsal, volejbal, basketbal, nohejbal, tenis, bedminton a exteriérovým multifunkčným ihriskom pre športy: tenis, streetball, minifutbal, nohejbal v areáli Základnej školy na ulici Trebišovská 10 v Košiciach.

Obsah športového komplexu

„ŠK UNI KOŠICE s.r.o. ako investor, zrealizuje výstavbu spomínaného objektu z vlastných zdrojov a zdrojov z banky, prípadne z fondov a grantov Európskej Únie do konečného stavu podľa projektovej dokumentácie. Po ukončení výstavby bude spoločnosť zároveň správcom a prevádzkovateľom tohto viacúčelového športového komplexu,“ napísal Šulek.

Areál bude pozostávať z kompletne zakrytej zateplenej haly, čo umožní celoročné využívanie haly a otvoreného multifunkčného exteriérového ihriska. Príslušenstvo haly budú tvoriť priestory zázemia ako: recepcia, šatne, sprchy, fitnes, rehabilitácia, sauna a kancelárske priestory súvisiace s činnosťou klubu.

Výchova a príprava športovcov

V súčasnej dobe je v Košiciach prevádzkované iba jedno podobné gymnastické zariadenie na Popradskej ulici č.84. Základná škola na ulici Trebišovská 10 v Košiciach tak podľa Šuleka získa kvalitný areál pre svoju výučbu a bude mať predpoklady stať sa školou so športovým zameraním.

„Občianske združenie ŠK UNI Košice sa už viac ako 17 rokov venuje výchove a príprave športovcov, predovšetkým zjazdových lyžiarov a snowboardistov, z ktorých vzišlo niekoľko úspešných reprezentantov Slovenskej republiky, ktorí sa zúčastnili podujatí svetového formátu ako Majstrovstvá sveta juniorov a Svetovej zimnej univerziády. V súčasnosti najviac pozornosti sústreďujú na deti vo veku od 4 do 12 rokov, ktorých momentálne evidujú v počte 110 členov,“ informoval Šulek.

Náklady na výstavbu

„Výstavba areálu v predpokladanej celkovej hodnote 600 000 Eur bude realizovaná zo zdrojov investora, úverových zdrojov, zdrojov Európskej Únie a iných grantov. Prevádzkové náklady viacúčelového športového zariadenia budú financované z príjmov z prevádzkovania tohto zariadenia,“ do­dal.

Investor a prevádzkovateľ areálu ako protihodnotu za poskytnutú plochu ponúkne pre mesto zvýšenie možností športového vyžitia pre občanov danej mestskej časti respektíve celého mesta a pre školu ponúkne bezplatné hodiny na využitie areálu pre vyučovací proces alebo záujmové športové krúžky.

Konkrétny návrh spolupráce súkromného investora – ŠK UNI KOŠICE a mesta Košice:

  • Spoločnosť ŠK UNI KOŠICE s.r.o., zrealizuje výstavbu haly z vlastných zdrojov, úverových zdrojov a zdrojov EU.
  • Prevádzkové náklady športového zariadenia budú financované z príjmov z prevádzkovania tohto športoviska.
  • Mesto Košice poskytne prenájom pozemku o rozlohe 3188 m2 za symbolické 1Euro ročne na dobu 25 rokov.
  • Prevádzkovateľ – ŠK UNI KOŠICE s.r.o., sa zaväzuje poskytnúť 25 bezplatných hodín týždenne po dobu celého nájmu na využitie haly pre Základnú školu na ulici Trebišovská 10, podľa zmluvne dohodnutých pravidiel.

Predpokladaný termín začatia stavby je začiatok roka 2015, po získaní všetkých potrebných dokumentov a stavebného povolenia. Ukončenie stavby je plánované v roku 2017/2018.

Podmienky prenájmu:

a) ak žiadateľ nezačne výstavbu multifunkčného zariadenia do jedného roka od podpisu nájomnej zmluvy, nájomné ako dôvod hodný osobitného zreteľa sa ruší,
b) ak žiadateľ nepostaví multifunkčné športové gymnastické centrum do dvoch rokov od začatia výstavby, nájomná zmluva sa ruší.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM