Webnoviny - Rôzne

Smer má oprávnenie zostaviť vládu, zdôraznil Fico

Strana Smer-SD je pripravená postaviť sa pred prezidenta a prevziať od neho poverenie na zostavenie vlády.

Podľa jej predsedu a premiéra Roberta Fica je to ich povinnosťou a oprávňuje ich k tomu 35-percentná podpora, ktorú získali v sobotňajších parlamentných voľbách. "Je to pre nás výsledok, ktorý považujeme za absolútne úspešný,“ vyhlásil na tlačovej besede v nedeľu v skorých ranných hodinách po sčítaní hlasov z takmer všetkých okrskov. "Je to veľké zadosťučinenie,“ doplnil. Tvrdí, že s takým číslom ani vo sne nerátal a poďakoval všetkým voličom. S hlavou štátu Ivanom Gašparovičom sa stretne dnes Ako Fico zdôraznil, ak Smer-SD má po štyroch rokoch vládnutia počas hospodárskej či plynovej krízy takmer o šesť percent viac ako pred štyrmi rokmi, je to čosi, čo ešte na Slovensku nebolo. "Budeme robiť všetko pre to, aby Smer-SD bol dominantným politickým subjektom na slovenskej politickej scéne,“ zdôraznil. Zároveň však dodal, že ak sa im nepodarí vládu vytvoriť, sú pripravení byť opozíciou.

Rokovania chce Fico začať so stranou, ktorá je najsilnejšia z hľadiska preferencií, teda s SDKÚ-DS. Ak neuspeje, postupne osloví podľa počtu získaných hlasov ostatných. S rokovaniami chce začať o niekoľko hodín. Zdôraznil však, že prosiť nikoho nebude. "Pravicový zlepenec nemá šancu na prežitie. Smer bude taká razantná opozícia, že im viac ako rok nedáva,“ vyhlásil. Ako podotkol, nevie si predstaviť spoločné vládnutie pravice. "Napríklad predseda SaS povedal predsedovi KDH Jánovi Figeľovi, že keď budú mať viacej percent, presadia používanie marihuany na Slovensku. Ja sa na to teším. Teším sa na ten konflikt, nie na fajčenie marihuany,“ povedal s úsmevom. Rovnako sa podľa vlastných slov teší na to "ako KDH bude súhlasiť s tým, že homosexuáli budú uzatvárať manželstvá na Slovensku“.

Ak by vláda zo štyroch pravicových strán, ktoré prešli do parlamentu, vznikla, podľa Fica by to pre Smer-SD bola koalícia „ako cukrík na tanier“. Ako poznamenal, Smer bude veľmi dôsledná a razantná opozícia. Život pravicovej vlády v tom prípade podľa neho "nebude ľahký, to vám garantujem“. Podotkol, že ak chce pravica na Slovensku vládnuť so 78 alebo 79 mandátmi, oni im to želajú. Počet strán tvoriacich vládu by mal byť podľa Fica čo najnižší. "Privítal by som, keby bolo možné zostaviť vládu z dvoch subjektov,“ uviedol. Atmosféra medzi straníkmi v centrále bola dnes v noci podľa Fica výborná, aj keď všetci sú uťahaní. "Oslavovali sme tri hodiny,“ povedal v dobrej nálade. To, že sa doterajší koaličný partner Smeru, strana Vladimíra Mečiara ĽS-HZDS nedostala do parlamentu, Fico nekomentoval. Ako vyhlásil, je to ich problém. "Nás sa to netýka, nás to nezaujíma,“ dodal.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM