Rôzne Správy

Snehová kalamita v Košiciach: Mesto vyzvalo spoločnosť EEI na údržbu parkovísk

Po bohatej snehovej nádielke zostali v metropole východu ulice i parkoviská plné hustej snehovej kaše. Situácia sa mestu nepáči, vyzýva súkromnú firmu EEI na nápravu.

Ilustračný obrázok k článku Snehová kalamita v Košiciach: Mesto vyzvalo spoločnosť EEI na údržbu parkovísk
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Košický mestský poslanec Jaroslav Polaček a poslanec mestskej časti Staré Mesto Rastislav Trnka podali 16. januára tohto roku na polícii oznámenie o podozrení zo spáchania priestupku spoločnosťou EEI z dôvodu nevykonávania zimnej údržby na všetkých prenajatých parkovacích plochách. Primátora Košíc Richarda Rašiho vyzvali, aby vyriešil tento stav do 24 hodín.

Ide o údržbu rezidentských zón 1 až 10, centrálnej mestskej zóny a závorového parkoviska. Poslanci sa v podaní odvolali na nedodržiavanie VZN o čistote, ako aj na Nájomnú zmluvu medzi Košicami a spoločnosťou EEI.

„Spoločnosť EEI fatálne zlyhala, nakoľko si absolútne neplní svoje povinnosti, pričom obyvatelia za službu v centrálnej mestskej zóne a v zónach 1 až 10 platia za služby,“ uvádzajú poslanci.

„Konkurenčné firmy v iných mestách majú vo svojich zmluvách uvedené termíny, kedy majú byť prenajaté parkoviská upratané, ako aj výšku sankcií za nesplnenie povinnosti,“ povedal Trnka.

Poslanci tvrdia, že ak sa situácia do 24 hodín nezmení, sú pripravení vyzvať primátora, aby vyhlásil v meste Košice stav ohrozenia obyvateľstva z dôvodu neodpratania snehu na medziblokových komunikáciách.

„Spoločnosť EEI je zmluvne viazaná s mestom Košice, okrem iného aj na celoročnú údržbu parkovísk v 10 rezidentských lokalitách. Sme znepokojení nedostatočnou aktivitou a stavom týchto parkovísk po hustom snežení v našom meste. Vznikla výnimočná situácia, ktorú mesto priebežne rieši a to isté očakáva aj od prevádzkovateľa parkovania v rezidentských lokalitách. Okamžite vyzývame nájomcu na plnenie si zmluvných podmienok,“ povedala hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

„Najatí pracovníci a príslušná technika nemali do dnešného dňa žiadnu prestávku a pracujú nepretržite. Odpratávanie snehu z týchto miest zabezpečuje pre EEI firma KOSIT,“ povedal a ďalej dodal, že čistenie parkovísk má špeciálny režim a nesúvisí s odpratávaním snehu z cestných komunikácií v Košiciach, čo je tiež práca KOSIT-u.

„Rozumieme všetkým výhradám a sťažnostiam občanov, ale počas posledných dní snežilo prakticky 30 hodín nepretržite a napriek maximálnemu úsiliu nedokážeme odpratať sneh zovšadiaľ okamžite,,“ uviedla firma EEI.

Podľa EEI čistenie prebieha plánovane podľa zón a prebiehalo by aj oveľa rýchlejšie, keby naša technika nenarážala na množstvo zaparkovaných áut, ktoré bránia v plynulom čistení.

Podľa stanoviska firmy je najlepšou pomocou v takto vypätých momentoch práve kooperácia s občanmi a vodičmi áut.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM