Michal Lendel Správy

Spanilá jazda v Košiciach: Ulice mesta zaplnia blikajúce a húkajúce sanitky

Zajtra popoludní bude v košických uliciach rušno. Na svedomí to budú mať blikajúce a húkajúce sanitky, čím sa zavŕši súťaž zdravotníckych záchranárov – Záchrana 2013.

Ilustračný obrázok k článku Spanilá jazda v Košiciach: Ulice mesta zaplnia blikajúce a húkajúce sanitky
Zdroj: Webnoviny.sk

Najprestížnejšiu súťaž zdravotníckych záchranárov…

Spanilá jazda blikajúcich a húkajúcich sanitiek, v piatok 20 septembra popoludní v uliciach Košíc, zavŕši najprestížnejšiu súťaž zdravotníckych záchranárov na Slovensku Záchrana 2013.

Ako dnes pred novinármi uviedol riaditeľ podujatia Ján Šteso, v trojdňovom zápolení si svoje sily zmerajú tí najlepší. „V tomto ročníku je to 26 záchranárskych posádok a 32 operátorov tiesňovej linky Záchrannej zdravotnej služby (ZZS),“ povedal.

Cieľom súťažných disciplín je preveriť teoretické znalosti a praktické zručnosti záchranárov na simulovaných zásahoch. „Ich podmienky sú pri tom sťažené. Majú napríklad nedostatok relevantných informácií, pracujú v náročnom teréne, v tme, či v časovej tiesni,“ dodal Šteso.

Posádky súťažia zvlášť v kategórii Rýchla lekárska pomoc, v zložení lekár, záchranár a vodič záchranár a v kategórii rýchla zdravotná pomoc, v zložení dvaja záchranári. „Stanovištia budú v Košiciach a okolí. Napríklad na Hlavnej ulici pri Urbanovej veži, kde si preveríme resuscitáciu, ďalej to bude nehoda na Detskej železnici v Čermeli, alebo nehoda s hromadným postihnutím osôb na ceste do Vyšného Klatova,“ doplnil riaditeľ súťaže.

Obohatením podujatia je Národná súťaž operátorov ZZS, ktorá sa v budúcnosti stane pravidelnou súťažou akcie Záchrana. „Pri každom výjazde je konkrétny operátor na linke v danej chvíli členom záchranárskeho tímu v teréne. Je preto kľúčové, aby efektívne spolupracovali a chápali sa,“ objasnil riaditeľ Operačného strediska ZSS SR Ľubomír Kočiš. Zdôraznil, že vytvorenie takejto súťaže dáva priestor pre ďalšie skvalitňovanie celého systému ZZS.

Najlepší z najlepších tak získajú ocenenie Národná cena ZSS. Je to najvyššie ocenenie, ktoré môže získať profesionálny záchranár, alebo záchranársky tím. Ocenenia budú odovzdané za výnimočný záchranársky čin záchranára, za výnimočný záchranársky čin záchranárskeho tímu, za propagáciu a rozvoj ZZS a za celoživotné dielo v ZSS. „Práca záchranára kladie extrémne požiadavky na odborné vedomosti, fyzickú kondíciu a je náročná i emocionálne. Je preto dôležité pozastaviť sa a vyjadriť tomuto povolaniu uznanie,“ uzavrel Šteso.

Šťastie v nešťastí…

Zhodou okolností došlo dnes predpoludním pri Košiciach medzi Čermeľom a Alpínkou k tragickej dopravnej nehode. „Nešťastie sa stalo v blízkosti súťažného stanoviska Záchrany 2013, podujatia, ktoré je najväčšou súťažou posádok záchrannej zdravotnej služby na Slovensku. Na mieste okamžite zasahovali dve posádky s lekárom,“ infromovala TASR Jana Hejjová z organizačného tímu. Dodala, že to boli posádky Košickej záchranky a súťažná posádka z Rychnova nad Knežnou, ktorá smerovala na súťažnú úlohu, zhodou okolností tiež na dopravnú nehodu s hromadným postihnutím osôb. „Táto nepredvídaná udalosť zasiahla časový harmonogram dennej etapy súťaže,“ doplnila Hejjová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM