Alexandra Kolínská Kultúra

Špeciálna výstava v Botanickej záhrade: Z takéhoto pohľadu úľ len tak neuvidíte!

Zaujímavé informácie o živote včiel prináša výstava Včelárstvo v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Výstava ukáže rôzne včelárske predmety a pomôcky, z histórie až po súčasnosť.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálna výstava v Botanickej záhrade: Z takéhoto pohľadu úľ len tak neuvidíte!
Zdroj: TASR

Výstava Včelárstva bude otvorená do 1. novembra. „Počas celej doby výstavy budú návštevníkom k dispozícii členovia Slovenského zväzu včelárov Základnej organizácie Košice (SZV ZO), ktorí zabezpečia poradenskú činnosť, ale tiež predaj rôznych včelích produktov. Predpokladáme, že návštevníci ocenia možnosť vybrať si z ponuky šiestich–siedmich druhov medu priamo od včelára, ktoré budú môcť pred kúpou aj ochutnať," komentoval Eduard Grega, predseda košickej SZV ZO.

Tvorivé dielne s medovými výrobkami

Na tvorivé dielne sa môžu podľa hovorkyne UPJŠ Márie Hrehovej tešiť nielen tí najmenší. Pre návštevníkov je pripravený workshop, počas ktorého sa oboznámia s včelím voskom a jeho využitím. Deti sa tak budú môcť naučiť, ako si z vosku vyrobiť rôzne druhy sviečok a medzistienok. V sobotu 24. októbra bude od 14:00 hodiny pre návštevníkov pripravená tvorivá dielňa pod názvom Ako na medovníky, kde sa záujemcovia naučia pripravovať medovníkové cesto podľa receptúry Márie Murárikovej. Súčasťou dielne bude aj zdobenie medovníkov.

V rámci expozície bude významným lákadlom špeciálny úľ s presklenou stenou. V ňom bude možné pozorovať živé včely. „Obdivovať dianie v úli a rušného života v ňom je atrakciou pre návštevníkov všetkých vekových kategórií,“ domnieva sa Robert Gregorek, vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach. Život včiel je podľa neho v mnohých ohľadoch mimoriadne zaujímavý a odhaľovať tajomstvá diania v úli je nielen pútavé, ale aj spoločensky a výchovne veľmi prospešné.

Náučný chodník so včelami

Sprievodným podujatím výstavy budú prednášky počas víkendu, na ktorom sa odprezentujú výrobcovia včelárskych pomôcok pre odborníkov. V piatok 23. októbra o 10:00 hodine pozývajú organizátori na včelársku diskusiu žiakov základných škôl a v sobotu 24. októbra o 14.30 h širokú odbornú, ale aj laickú verejnosť na prednášku Možnosti použitia včelích produktov na upevnenie zdravia.

„Organizovanie výstav s včelárskou tematikou je výsledkom spolupráce medzi Botanickou záhradou UPJŠ v Košiciach a SZV ZO Košice. Súčasťou spolupráce bolo aj vybudovanie náučného chodníka, o návštevu ktorého má záujem čoraz viac ľudí vrátane žiakov základných škôl. Rozvíjanie včelárskych aktivít v botanickej záhrade bude pokračovať napríklad aj prostredníctvom kurzu pre začínajúcich včelárov, ktorého ďalší ročník sa začne v januári 2016," vysvetlil Sergej Mochnacký, riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Výstavu organizuje Botanická záhrada UPJŠ v spolupráci so Slovenským zväzom včelárov, Základnou organizáciou Košice a bude sprístupnená v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach, na Mánesovej 23, denne od 09:00 do 17:00 hodiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM