Lukáš Zavacký Správy

Špeciálne auto EEI vyzbrojené kamerami: Začínajú padať pokuty!

Maličká dodávka EEI sa preháňa po košických uliciach a kontroluje parkovanie už niekoľko mesiacov, no len nedávno ľudia začali dostávať pokuty. Ako spoločnosť spolupracuje s políciou?

Ilustračný obrázok k článku Špeciálne auto EEI vyzbrojené kamerami: Začínajú padať pokuty!
Zdroj: EEI

Situácia ohľadom rozšírenia zón plateného parkovania v réžii firmy EEI nabrala od 13. júna tohto roku poriadne na obrátkach. Odvtedy dali Košičania svoju nespokojnosť najavo nielen účasťou na ďalšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, ale aj protestom či petíciou.

Poriadok kontroluje špeciálne vozidlo

Napriek všetkej snahe aktivistov i nespokojných obyvateľov mesta zostáva EEI v hre. Firma sa však napriek značným škodám na parkovacích automatoch i kritike Košičanov snaží udržiavať v meste poriadok. Práve v tom jej pomáha špeciálny dopravný prostriedok so 4 kamerami na streche, ktorý je v teréne každý deň zhruba 10 hodín.

Je jediným svojho druhu u nás a stojí približne 48 tisíc eur. Prednedávnom ukončil testovanie a začal fungovať v riadnom režime.

„Za hodinu dokážu jeho prístroje zmonitorovať 800 až 2 500 áut,“ uviedla Lucia Chovanová z EEI s tým, že riešenie priestupkov naďalej ostáva v rukách príslušníkov zákona. Spoločnosť im však zbiera informácie – polohu, číslo a fotografiu zašle do mapovej aplikácie, v ktorej tieto údaje hliadky nájdu.

EEI a mestská polícia

Takmer rovnako ako v Košiciach vraj tento proces prebieha v jednom z európskych veľkomiest. „Podobné vozidlá, približne v počte 10, jazdia prakticky celé dni napríklad po Amsterdame, kde je navyše umiestnených až 30 tisíc kamier,“ zakončila L. Chovanová.

S otázkou koľko priestupkov bolo špeciálnym vozidlom firmy EEI zistené sme sa obrátili na košickú mestskú políciu. Ako pre náš portál uviedol Ján Palčík, ktorý je poverený zastupovaním náčelníka, Mestská polícia Košice nevedie evidenciu priestupkov podľa toho, akým technickým prostriedkom boli zistené, či MsP oznámené.

„Overenie, či vozidlo má zaplatený poplatok za parkovanie, vydanú rezidentskú parkovaciu kartu je možné niekoľkými spôsobmi, resp. prostredníctvom rôznych technických zariadení,“ uviedol Palčík.

Priestupky v číslach

Ján Palčík však ďalej informoval, že od 1. januára do 30. júna tohto roku bolo v centrálnej mestskej zóne riešených celkom 4 730 priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti týkajúce sa neuhradenia poplatku za parkovanie. Z toho blokom na pokutu nezaplatenú na mieste 244 priestupkov na sumu 4 455 eur, blokovou pokutou zaplatenou na mieste 2873 priestupkov na sumu 43 290 eur, napomenutím 1 517 priestupkov a oznámením 96 priestupkov.

Od 1. júla do 31. októbra tohto roku bolo podľa vyjadrenia Palčíka za tieto priestupky v meste Košice riešených 1 869 vodičov. Z toho blokom na pokutu nezaplatenú na mieste 37 priestupkov na sumu 565 eur, blokovou pokutou zaplatenou na mieste 632 priestupkov na sumu 9 398 eur, napomenutí 1 025 priestupkov a oznámením 175 priestupkov.

Téma parkovanie bude súčasťou aj decembrového zasadnutia mestského zastupiteľstva. Primátor Richard Raši chce navrhnúť niekoľko zmien a podľa jeho nedávneho vyjadrenia je otvorený konštruktívnym pripomienkam občanov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM