Lukáš Zavacký Správy

Spomienka na grófa Forgáča: Lokalitu neďaleko Košíc vyhlásia za lesnícke miesto!

Na Okrúhlom vrchu v Slanských vrchoch nad obcami Ruskov a Slančík si dal v druhej polovici 19. storočia postaviť lovecký zámoček gróf Štefan Forgáč. Lokalitu slávnostne vyhlásia za významné lesnícke miesto.

Ilustračný obrázok k článku Spomienka na grófa Forgáča: Lokalitu neďaleko Košíc vyhlásia za lesnícke miesto!
Zdroj: TASR

Po jeho smrti ho na jeho želanie v blízkej lesnej hrobke aj pochovali. V roku 1985 však došlo k nezmyselnému zničeniu zámočku, hrobku vandali viackrát zneuctili. Ostali len nenápadné zvyšky tehál a drevených trámov.

To sa však zmení, pretože tam bude 27. augusta o 11:30 odhalená informačná tabuľa, ktorá poodkryje tajomstvá. Túto časť sa rozhodlo oživiť päť obcí ležiacich pod Okrúhlym vrchom – Ruskov, Blažice, Slančík, Slanec a Slanské Nové Mesto.

„Mnohí z nás si ešte zámoček pamätajú a aj samotný gróf Štefán Forgáč ostal v spomienkach kraja zapísaný v dobrom. Bol nielen vášnivým poľovníkom a úspešným hospodárom, ale aj mužom ducha. Na kostolnej veži v Slanci dodnes fungujú ním zostrojené hodiny. V Ruskove máme vzácny organ, ktorý gróf kúpil v Berlíne. To všetko nás inšpirovalo k rozhodnutiu konať,“ uviedol starosta Ruskova, Peter Smrčo.

K aktivite sa pridal aj štátny podnik Lesy SR, Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene a Východoslovenské múzeum v Košiciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM