Jakub Forgács Samospráva

Spor, ktorý traumatizuje mesto. Zastupiteľstvo odkleplo dohodu v miliónovej kauze

Rokovanie košického mestského zastupiteľstva (MZ) o vyriešení záväzkov mesta Košice voči spoločnosti Waltz Properties Limited pokračovalo v pondelok už druhým mimoriadnym zasadnutím.

Ilustračný obrázok k článku Spor, ktorý traumatizuje mesto. Zastupiteľstvo odkleplo dohodu v miliónovej kauze
Foto: Marcel Mojžiš / Zdroj: TASR

Korene sporu siahajú do polovice 90-tych rokov, kedy mesto odstúpilo od zmluvy na opravu a údržbu komunikácií, s firmou Strelingstav. Vtedy bol primátorom mesta Rudolf Schuster, pričom zmluvu so spoločnosťou podpísal jeho predchodca Rudolf Bauer. Firma zažalovala mesto a neskôr sa zlúčila s londýnskou firmou Waltz Properties Limited, ktorá vymáha škodu od mesta. Súdy v svojich verdiktoch, konštatovali, že Košice budú musieť platiť náhradu škody. Voči týmto verdiktom sa už mesto nemôže odvolať. Momentálne má Krajský súd už len rozhodnúť o výške sumy, ktorú bude musieť mesto zaplatiť.

Ako už na predchádzajúcom mimoriadnom rokovaní MZ informoval primátor, po niekoľkých mesiacoch rokovaní je na stole návrh mimosúdnej dohody. Mesto by malo spoločnosti zaplatiť 9,9 milióna eur. Podmienky dohody dostali politické kluby k pripomienkovaniu na rokovaní zastupiteľstva už 17. júna. Mesto by podľa neho mohlo prísť o viac ako 20 miliónov eur. Podľa navrhovanej mimosúdnej dohody ma však šancu zaplatiť o polovicu menej. „V júli však návrh dohody skončí,“ vyhlásil Raši. Návrh dohody o mimosúdnom vyrovnaní poslanci napokon schválili.

Primátor navrhol po predchádzajúcich rokovaniach a po konzultáciách s jednotlivými poslaneckými klubmi, aby ho MZ uznesením poverilo vypracovaním právnej analýzy , či je možné voči bývalým primátorom zodpovedným za kauzu, vyvodiť dôsledky a vymáhať škodu a predložiť ju na najbližšom riadnom zasadnutí MZ. Poslanci tento návrh schválili. Podobne schválili návrh, aby primátor predložil plán splácania dlhu.

Poslanec Ján Süli (SDKÚ-DS) navrhol, aby na riadne rokovanie MZ boli predložené zmluvy so spoločnosťami Ekothermal a Kosit, ktoré vykonávali činnosť, na ktorú pôvodne mala podpísanú zmluvu spoločnosť Strelingstav a tiež zmluvy s právnickými kanceláriami, ktoré mesto v spore zastupovali. Süli tiež žiadal, aby primátor na rovnakom zasadnutí predložil plán splácania dlhu a tiež informáciu o tom, odkiaľ na to mesto zoberie finančné zdroje.

Daniel Rusnák (KDH) pripomenul, že kauza, ktorá takmer 20 rokov traumatizuje mesto bude mať dopad na všetky mestské firmy aj mestské časti. „Sme pripravení uzavrieť kauzu, ale tiež sme presvedčení, že treba vziať vinníkov na zodpovednosť,“ povedal. Podľa nezávislej poslankyne Márie Gamcovej je pozadie spoločnosti Waltz Properties Limited veľmi nejasné. „Vieme vlastne s kým sa bavíme a komu budeme platiť?“ opýtala sa.

Primátor Raši v odpovedi uviedol, že návrh predpokladá splatenie pohľadávky v troch splátkach. Prvá vo výške jeden milión eur by mala byť splatná do mesiaca. „Toto by malo byť uhradené z rezervného fondu,“ povedal Raši. Ďalšia splátka – 2,3 milióna je splatná po roku, kde by sa mali nájsť vlastné zdroje zo šetrenia. Predpokladá to zníženie počtu mestských častí a tiež sa ušetrí 500.000 eur po znížení počtu mestských poslancov. „Možnosťou je aj odpredaj hnuteľného majetku, napríklad Malinovského kasární, kde je odhad 5 miliónov eur,“ dodal Raši. Hovoril aj možnosti úveru, odpredaja podielu v spoločnostiach Kosit a Východoslovenská vodárenská spoločnosť a ako krajnú možnosť uviedol odpredaj mestských lesov a DPMK. Raši tiež povedal, že nepozná nikoho zo spoločnosti Waltz Properties Limited.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM