Správy

Spor kvôli odpadu: Budeme zaň v Košiciach platiť viac?

Podľa Poslancov Polačeka a Trnku bude dôsledkom predaja 29% podielu mesta v spoločnosti Kosit zvýšenie cien za odpad. Ako na to reaguje mesto a samotný Kosit?

Ilustračný obrázok k článku Spor kvôli odpadu: Budeme zaň v Košiciach platiť viac?
Zdroj: TASR

Košický nezávislý mestský poslanec Jaroslav Polaček a krajský poslanec Rastislav Trnka sa 28. marca tohto roku vyjadrili proti plánovanému predaju 29 % akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a.s., ktorá má na starosti zber a likvidáciu odpadu. Vyhlásenú verejnú obchodnú súťaž na predaj akcií označujú za účelovú.

„Ak mesto podiel predá, je len otázkou času, kedy budú Košičania platiť za odpad viac,“ uviedol Polaček pred novinármi. Zároveň podľa neho služby zo strany spoločnosti, v ktorej má mesto 34-percentný podiel, sú už teraz pre Košice predražené.

„Cena za likvidáciu odpadu by sa v prípade kvalifikovanej práce primátora a zástupcov mesta v spoločnosti KOSIT mohla znížiť o desiatky percent,“ tvrdia opoziční poslanci. Mesto ich tvrdenia odmietlo a označilo ich za zavádzajúce.

Podľa informácií dvojice poslancov KOSIT ponúkol cenu za tonu odpadu v spaľovni pre Michalovce 40 eur a Prešovu 54 eur bez DPH, pričom Košice platia 72 eur za tonu. Primátora Richarda Rašiho (Smer-SD) Polaček s Trnkom obvinili, že nezabezpečil pre mesto zníženie ceny za triedený zber v zmysle zákona o odpadoch, preplatenie je podľa nich až milión eur.

Ďalšie nevyužité zníženie ceny za likvidáciu odpadu mohol podľa nich priniesť dodatok č. 4 v rámci zmluvy s KOSIT-om k 1. januáru 2017 z dôvodu dodávania tepla a elektrickej energie do energetických sietí, a to približne 1,8 milióna eur. Celkovo sa tak údajne dá ušetriť až 4 milióny eur.

„Ak by sme teda premietli všetky tieto položky do ceny pre obyvateľa, výsledná cena by mohla byť nižšia pre obyvateľov Košíc až o polovicu, čiže nie súčasných 31 eur na obyvateľa, ale 15,5 eura na obyvateľa,“ vyhlásil Trnka.

Občanov z Košíc i iných miest poslanci vyzvali, aby im na mailovú adresu odpad@zastavmeich.sk posielali svoje skúsenosti s KOSIT-om, návrhy, ďalšie informácie a postoje k výške poplatkov. O téme chcú v budúcnosti ďalej informovať médiá a verejnosť.

Hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová v reakcii uviedla, že snahou súčasného vedenia mesta do nasledujúcich rokov je nezvyšovanie ceny za zber, prepravu, zhodnocovanie a zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov. Pre Košičanov by to znamenalo nezmenené poplatky.

„Bude záležať na výsledkoch verejnej obchodnej súťaže, do akej miery sa mestu podarí tento cieľ dosiahnuť. Spôsob, akým počas jej trvania poslanci Trnka a Polaček z osobných dôvodov o tejto problematike informujú, môže výsledky verejnej obchodnej súťaže negatívne ovplyvniť a skomplikovať dosiahnutie tohto cieľa, ktorý je vo verejnom záujme všetkých obyvateľov Košíc,“ konštatovala.

Mesto ďalej odmietlo, že by prerábalo ročne takmer 2 milióny eur tým, že neznížilo cenu za likvidáciu tony odpadu, ako to údajne umožňuje dodatok č. 4 k zmluve s KOSIT-om.

„Pravda je však taká, že príslušné ustanovenie zmluvy, týkajúce sa ceny za energetické zhodnotenie odpadu, nehovorí o znižovaní cien, ale o možnosti spoločnosti KOSIT každoročne otvoriť rokovanie o cene s ohľadom na jej reálne náklady. Čiže tento dodatok neumožňuje znižovanie ceny, ale jej valorizáciu,“ reagovala hovorkyňa.

Napriek tejto klauzule dokázalo podľa nej vedenie mesta od roku 2010 zafixovať jednotkové ceny za likvidáciu odpadu a zabrániť medziročnému zvyšovaniu cien.

V súvislosti s nižšími cenami v okolitých mestách je podľa nej potrebné uvedomiť si, že likvidácia tuhého komunálneho odpadu v spaľovni je ekonomicky náročnejšia. V krátkom čase sa pritom stane práve využívanie spaľovne v likvidácii odpadu v porovnaní s ostatnými mestami – okrem Bratislavy, ktorá využíva takisto spaľovňu – veľkou výhodou pre Košice.

Spoločnosť KOSIT reagovala, že jediné objektívne kritérium pre porovnávanie cien v odpadovom hospodárstve v obciach a mestách je prepočet podielu nákladov uvedených v rozpočte mesta a počtu obyvateľov. Cenové rozdiely v jednotlivých obciach, kde spoločnosť zabezpečuje odpadové hospodárstvo, sú okrem toho dané rozsahom poskytovaných služieb.

V Košiciach podľa nej ide o podstatne rozšírenejší rozsah služieb, ako je napríklad prevádzkovanie piatich zberných dvorov, celoročné rozmiestnenie veľkokapacitných kontajnerov či zvoz a preprava komunálnych odpadov šesť dní v týždni. Firma deklaruje, že v porovnaní s mestami v zahraničí sú ceny za odpadové hospodárstvo v Košiciach polovičné.

„Ponuky distribuované našim klientom je potrebné posudzovať z pohľadu času, v ktorom boli vystavené. Väčšina našich ponúk má indikatívny charakter, alebo sú časovo viazané, nakoľko sa okolnosti podmieňujúce výrobný plán môžu zmeniť,“ konštatoval k ponukám pre jednotlivé mestá generálny riaditeľ KOSIT-u Marián Christenko.

Verejnú obchodnú súťaž na predaj väčšiny akcií z celkového 34-% podielu v KOSIT-e vyhlásilo mesto koncom januára na základe uznesenia Mestského zastupiteľstva (MsZ). Minimálna cena je stanovená na 4,089 milióna eur. Lehota na predkladanie súťažných návrhov je 3. apríla. Členom komisie na vyhodnotenie predložených návrhov je aj Polaček, ktorý kritizuje, že niektoré informácie týkajúce sa KOSIT-u nie sú dostupné.

Dôvodom plánovaného predaja akcií je avizované zvyšovanie základného imania a veľké investičné zámery firmy, na čo mesto podľa primátora Rašiho nemá v rozpočte finančné krytie. Ak by si chcelo udržať doterajší podiel, muselo by nájsť 4,65 milióna eur. Väčšinovým vlastníkom 66 % akcií je spoločnosť Wood Waste Management Ltd. Mestskí poslanci ešte budú rozhodovať o definitívnom predaji 29 % akcií za cenu, ktorá zo súťaže vzíde.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM