Šport

Športovú osobnosť Košíc vyhlásia v marci: Mená legiend sú už známe

Slávnostný galavečer ankety Športová osobnosť Košíc odhalí 3. marca meno ôsmeho držiteľa ocenenia. Jeho meno vzíde z desiatich laureátov, ktorých schválila Košická športová akadémia. Známe sú už výherné mená v kategórii Legenda ŠOK 2016.

Ilustračný obrázok k článku Športovú osobnosť Košíc vyhlásia v marci: Mená legiend sú už známe
Zdroj: TASR

Členovia Košickej športovej akadémie vybrali v kategórii Legenda ŠOK 2016 štvoricu významných osobností košického športu. Bývalý vodný pólista Ladislav Bottlik získal ako hráč Jednoty Košice 13 majstrovských titulov v Československu, dvakrát štartoval na majstrovstvách Európy.

Po aktívnej kariére sa dal na trénerskú dráhu a aj na nej získal viacero titulov. Ako tréner viedol reprezentáciu aj na olympijských hrách v Barcelone a Sydney.

Kariéra športového lekára Jána Michalka na vrcholnej úrovni trvala 55 rokov. S reprezentačným futbalovým tímom absolvoval dve olympijské kvalifikácie – pred OH v Montrele 1976 a Moskve 1980. Za svoju činnosť vo futbale získal certifikáty FIFA a UEFA z futbalovej medicíny. Je laureát ceny fair play a nositeľ strieborných olympijských kruhov SOV.

Legendárna atlétka Mária Mračnová patrila medzi svetovú výškarskú špičku. Jej kariéra trvala šestnásť rokov, počas ktorých získala bronzovú medailu na ME v Aténach a k úspechom patrí aj štvrté miesto na OH v Montreale.

Dlhých štrnásť rokov bola držiteľkou československého rekordu, ktorý mal hodnotu 192 centimetrov. Po ukončení kariéry sa venovala funkcionárskej činnosti v slovenskom olympijskom i atletickom hnutí.

Dňa 18. apríla 2017 uplynie presne desať rokov od úmrtia bývalého futbalistu Andreja Kvašňáka. Košický rodák pôsobil v Sparte Praha a dvakrát sa predstavil na majstrovstvách sveta. V Čile v roku 1962 získal striebornú medailu. Z ME v roku 1960 vo Francúzsku sa vrátil s bronzom. V roku 2016 by sa dožil osemdesiatky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM