Michal Lendel Kultúra

Spoznajte mystiku a záhady Košíc: Máte na to jedinečnú šancu

Košické povesti a legendy odhalia život metropoly slovenského východu všetkým milovníkom histórie. Košičania sa tak môžu dozvedieť zaujímavosti i perličky o svojom meste, ktoré počas svojej stáročnej existencie zažilo hrozivý mor, ničivý požiar i vpády vojsk.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte mystiku a záhady Košíc: Máte na to jedinečnú šancu
Zdroj: TASR

Všetkým milovníkom historických príbehov je určená kniha Košické povesti a legendy, ktorej verejná prezentácia sa uskutoční v utorok o 19:00 hodine v kníhkupectve Artfórum na Mlynskej ulici. Kniha prezentuje Košice prostredníctvom osemnástich poviedok od trinástich autorov, medzi ktorými sú Milan Ferko, Ján Štiavnický, či Ondrej Sliacky.

Dejovo približujú tieto príbehy mesto od 12. storočia, teda od čias pred jeho prvou známou písomnou zmienkou, až po 18. storočie, na počiatku ktorého zúrila morová epidémia. Publikáciu atmosféricky dopĺňajú umelecké fotografie košickej autorky Kataríny Kačmáryovej.

Z uverejnených diel je päť prvý krát preložených z maďarčiny do slovenčiny a ďalšie štyri poviedky sa prvýkrát prezentujú knižne. Z nich tri povesti boli napísané výhradne pre túto knihu. Jednou je príbeh o Mlynskom náhone, ktorý je spojený s rokom 1556, keď požiar zlikvidoval značnú časť Košíc. Ďalší z nových a prvýkrát literárne spracovaných príbehov je spojený z rokom 1619, keď počas obsadenia mesta Jurajom Rákocim došlo na umučenie troch košických mučeníkov. Autorom oboch spomenutých poviedok je košický spisovateľ Slavomír Szabó.

„Kniha Košické povesti a legendy je už šiestou časťou edície Potulky mestom Košice. Tentoraz ide o výber beletristických diel, ktoré približujú aj miestnu mystiku a záhady, o ktorých si kedysi ľudia rozprávali a v pamäti najstarších Košičanov prežívajú dodnes. Som rád, že sa vďaka tomuto vydaniu zachovajú natrvalo,“ povedal zostavovateľ edície, turistický sprievodca a popularizátor Košíc Milan Kolcun.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM