Webnoviny - Rôzne

Správa majetku prenajímala priestory lacno

Súčasné vedenie mesta pri kontrole hospodárenia Správy majetku mesta Košice (SMMK) zistilo viacero porušení predpisov.

Foto: SITA/www.kosice.sk (WEBNOVINY) – Ako sa uvádza v tlačovej správe z košického magistrátu, kontrola zistila, že správa majetku mesta prenajíma lukratívne priestory v centre mesta podnikateľom za nižšie ceny a na iný účel, ako by mala. Správa konštatuje, že konatelia Peter Herman a Štefan Rychnavský porušili všeobecne záväzné nariadenia mesta Košice. Predbežná kontrola niektorých zo zmlúv ukázala, že mesto nevýhodnými nájomnými zmluvami tak prišlo o minimálne 30 000 eur.

V tlačovej správe magistrátu sa uvádza, že pochybenia boli objavené vo viacerých prípadoch. V niektorých ide o prenájom pod cenu, v iných o iný účel prenajatia priestorov „na papieri“ a iný v skutočnosti. Všetko sa týka najmä nebytových priestorov v centre Košíc na uliciach Alžbetina, Poštová a Hlavná. Najvýraznejším príkladom je nebytový priestor na Hlavnej 68. V ňom sídli viacero nájomníkov, ktorí platia menej, ako by podľa platných pravidiel prenajímania majetku mesta mali. Tie určujú ceny priestorov podľa miesta a účelu podnikania.

Správa tvrdí, že súčasný riaditeľ Správy majetku mesta Košice uzatvoril zmluvu o nájme v tejto budove napríklad s exekútorským úradom, ktorý za priestor platí namiesto určených 70 eur za meter štvorcový len 43 eur za rok, pretože je zaradený do iného účelu podnikania. Podľa kontroly pod cenu prenajali priestory Advokátskej kancelárii na Hlavnej 70, ktorá má síce správne uvedený účel podnikania, no cena mu nezodpovedá. Namiesto 70 eur za meter štvorcový za rok je stanovená na 43 eur za rok. Stratu viac ako 10 000 eur vyrobila za štyri roky mestu vďaka lacnému nájomnému aj zmluva s realitnou kanceláriou. Zmluva s reštauráciou na Alžbetinej 12 ochudobnila Košice o 20 000 eur.

Šéf dozornej rady Správy majetku mesta Košice Dušan Petrenka nariadil hĺbkovú kontrolu zmlúv a stiahol plánované odmeny. „Takýchto zistení je v mestských firmách viacero. Súčasné vedenie už prijalo opatrenia, na základe ktorých všetky dôležité rozhodnutia musia mestské podniky predkladať na Magistrát mesta Košice,“ uviedol viceprimátor Ladislav Lazár.

Ako v reakcii uviedol Štefan Rychnavský, všetky obvinenia týkajúce sa nájomného sú nepodložené, nie sú objektívne. „Bolo problematické nájsť nájomníkov, pretože aj na Hlavnej ulici požadujú nájomníci možnosť parkovania, a to sme nevedeli zabezpečiť,“ povedal Rychnavský. Podľa jeho názoru ide o vykonštruované kauzy, na základe ktorých majú byť odvolaní konatelia správy majetku mesta. Vyjadrenie Petra Hermana sa nám získať nepodarilo, lebo ako sme sa na správe majetku dozvedeli, nie je v práci zo zdravotných dôvodov.

KOŠICE: Podľa súčasného vedenia mesta knapíkovci klamali verejnosť

Terajšie vedenie mesta Košice kritizuje predchodcov, že hoci výsledky hospodárenia mesta boli za rok 2010 horšie ako rok predtým, bývalé vedenie si pred komunálnymi voľbami v novembri 2010 schválilo vyplatenie trinástych platov v celkovej výške 463 777 eur. „Okrem iných si tiež vyplatili odmeny riaditeľ magistrátu Marek Kolarčík a námestník exprimátora Mikuláš Čečko, pričom výška odmien prevyšovala výšku ich mesačnej mzdy. Vedenie vtedy vyhlásilo, že sa tak rozhodlo preto, že situácia v hospodárení mesta bola v tom čase stabilizovaná. Opak je však pravdou. Rok 2010 bol v hospodárení mesta výrazne horší ako predošlý,“ konštatuje sa v tlačovej správe košického magistrátu.

Podľa súčasného vedenia mesta bývalé vedenie mesta Košice zavádzalo obyvateľov mesta pred komunálnymi voľbami. „Kázali vodu a pili víno. Hotové lukulské hody, po ktorých ale nasleduje bolenie brucha. Knapíkovci radi nechali tie bolesti na nás. Z čísiel, ktoré máme k dispozícii je jasné, prečo sme našli prázdnu mestskú kasu. V minulom roku v porovnaní s rokom 2009 náklady mesta Košice vzrástli o viac ako 27 miliónov eur a výnosy, naopak, klesli o takmer 5 miliónov eur. Hospodárenie mesta sa skončilo v roku 2009 v mínuse 8 miliónov eur, ale v roku 2010 sa prepadlo až na stratu presahujúcu 40 miliónov eur. Medziročný prepad o vyše 32 miliónov eur (takmer 1 miliarda slovenských korún) hovorí za všetko,“ uvádza sa vo vyhlásení terajšieho vedenia Košíc.

Konečný stav na finančných účtoch mesta predstavoval na konci roka 2009 sumu 13,5 milióna eur a na konci roka 2010 len necelých 3,7 milióna eur. „Aj to išlo o účelovo viazané prostriedky, samotný disponibilný zostatok na bežnom účte mesta Košice bol iba 430 000 eur,“ zdôrazňuje súčasné vedenie mesta. Podľa súčasného vedenia Košíc v rezervnom fonde, slúžiacom na neočakávané výdavky bolo na začiatku roka 2010 4,7 mil. eur a k 1. januáru 2011 sa vyčerpalo 4,5 mil. eur. Jeho zostatok je teda iba 200 000 eur. Fond rozvoja bývania je na tom podobne. Začiatkom minulého roka bola na jeho účte suma 5,5 mil. eur a vyčerpalo sa 5,4 mil. eur. Zostatok k 1. januáru tohto roka je teda 100 000 eur. Súčasnému vedeniu ostali okrem 430 000 eur v mestskej kase aj nesplatené dlhy vo výške 2,2 mil. eur.

„Rok 2011 je o konsolidácii mestských firiem a o vysporiadaní sa s dedičstvom nedávnej minulosti a nehospodárnym správaním sa bývalého vedenia mesta. Súčasné vedenie robí všetko pre to, aby bol rok 2012 z hľadiska ďalšieho rozvoja výrazne lepší,“ uvádza sa v závere vyhlásenia súčasných predstaviteľov mes­ta.

Agentúra SITA požiada o stanovisko Mareka Kolarčíka aj Mikuláša Čečka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM