Samospráva

Staré Mesto, Sever a Džungľa uvažujú o spojení: Nová mestská časť by mala vyše 40 000 obyvateľov

Spájanie mestských častí do jedného dominantného celku bolo hlavnou témou stretnutia starostov Starého Mesta, Severu a Džungle. Nová mestská časť by mala okolo 42 000 obyvateľov. Na čom sa nakoniec kompetentní pri svojich rokovaniach dohodli?

Ilustračný obrázok k článku Staré Mesto, Sever a Džungľa uvažujú o spojení: Nová mestská časť by mala vyše 40 000 obyvateľov
Zdroj: TASR

Pracovné stretnutie starostov košických mestských častí Staré Mesto, Sever a Džungľa – Ľubomíra Gregu, Mariána Gaja a Adriany Baloghovej – o možnosti zlúčenia týchto susedných mestských častí do jednej sa uskutočnilo na podnet starostu Starého Mesta Gregu.

„Vznikla by tak jedna veľká dominantná mestská časť s počtom obyvateľov asi 42 000. Ušetrilo by sa množstvo finančných prostriedkov, doposiaľ vynakladaných na starostov, vedenie úradov, poslancov a prevádzku budov,“ informoval Grega.

Podľa neho je asi najväčšou prekážkou spájania mestských častí, na ktorom sa nezhodla rada starostov, dobrovoľná redukcia vedúcich funkcií a poslancov, ktorá by s tým súvisela. Grega a Gaj sa dohodli, že vo svojich mestských častiach vyhotovia podrobnú finančnú analýzu s možnými kladmi a zápormi.

Medzi prvé kroky by mohlo napríklad patriť zriadenie centrálnej úradovne, no užšiu spoluprácu pri podujatiach a akciách pre seniorov, deti a mládež je možné začať už dnes. „To ostatné už závisí od rozhodnutí jednotlivých zastupiteľstiev, ktorým by mala predchádzať široká diskusia s občanmi, respektíve miestne referendá,“ doplnil Grega.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM