Zuzana Vajayová Rôzne

Starostovia a primátori kraja rokovali s regionálnou samosprávou

Na pracovnom rokovaní o možnostiach spolupráce miestnej a regionálnej samosprávy sa v utorok 15. marca na pozvanie predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) stretlo vyše dvesto predstaviteľov miest a obcí z celého Košického kraja.

Bolo to prvé stretnutie po vlaňajších komunálnych voľbách, v ktorých sa zmenila tretina starostov a primátorov.

Na stretnutie bolo pozvaných všetkých 440 starostov obcí a primátorov miest, viac ako polovica z nich si našla čas a na rokovaní sa zúčastnila. Hoci KSK nemá priame kompetencie vo vzťahu k miestnej samospráve, vzájomná súčinnosť priniesla výsledky v mnohých oblastiach, predovšetkým pri príprave strategických materiálov, napríklad plánov hospodárskeho a sociálneho rozvoja, programov rozvoja vidieka, územnoplánovacích dokumentov. V uplynulom volebnom období pôsobila ako poradný orgán predsedu KSK Rada pre rozvoj miest a obcí, ktorej členovia zastupovali jednotlivé regióny a boli sprostredkovateľmi pri riešení problémov v oblastiach spoločného záujmu.

KSK je jedinou regionálnou samosprávou na Slovensku, ktorá pri príprave strategických materiálov využíva takéto spojenie komunálnej a regionálnej samosprávy. „Vzťahy miestnej a regionálnej samosprávy neviaže žiadna legislatíva. Nikto nie je nikomu ani nadriadený ani podriadený. Ale všetci sme, takpovediac odsúdení na spolužitie na území tohto kraja, na území jeho miest a obcí, mikroregiónov, historických regiónov. Väčšina z nás túto skutočnosť vníma ako samozrejmosť. Ale počas štyroch rokov som mal príležitosť stretnúť sa aj s vyhraneným názorom, podloženým výpisom dlhého radu zákonov, že žiadna legislatíva náš vzťah neupravuje a preto nemám čo starostov pozývať na rokovanie,“ povedal v úvode svojho príhovoru Trebuľa. Dodal, že ho teší, že na Úrade KSK sa starostovia a primátori začali cítiť prirodzene. „O dvere, ktoré sme otvorili, je záujem. Rovnako ako o pomoc pri tvorbe koncepčných a strategických dokumentov. Vážim si, že ste prijali ponúknutú ruku a rovnako otvorene vítate aj mojich kolegov, ktorí chodia realizovať viaceré projekty do regiónov, do obcí,“ pokračoval Trebuľa.

V diskusii zazneli predovšetkým otázky smerujúce k zlepšeniu cestnej siete – k urýchlenej oprave množstva výtlkov po zime, obmedzeniu premávky ťažkých nákladných áut po cestách II. a III. triedy, možnostiach súvislej opravy ciest, ale aj k aktuálnym problémom s rušením železničných spojov i k hľadaniu spôsobov na riešenie problémov so sociálne znevýhodnenými, predovšetkým rómskymi skupinami osôb.

Vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov v novembri 2009 bolo z celkového počtu 57 poslancov novozvolených 37 poslancov. Šiesti poslanci sú zároveň poslancami Národnej rady Slovenskej republiky a ďalších 14 poslancov pôsobí ako starostovia obcí a primátori miest, či zástupcovia primátora. V komunálnych voľbách v novembri 2010 sa v 440 mestách a obciach a v 22 mestských častiach Košíc zmenilo 32 percent starostov a primátorov. Z uvedenej štruktúry krajského zastupiteľstva i zmien v miestnej samospráve je zrejmá úzka prepojenosť s komunálnou samosprávou predovšetkým v sociálnej oblasti, v doprave, športe, kultúre, ale aj v spoločnom záujme o rozvoj regiónov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM