Andrea Mesarčíková Kultúra

Štátna filharmónia pripravuje už 40. ročník organového festivalu

Štátna filharmónia Košice (ŠfK) uvedie v dňoch 7. až 30. septembra už 40. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola.

Ako uviedla Jana Šargová zo ŠfK, jubilejný ročník nášho najstaršieho organového festivalu prinesie do Košíc, Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Rožňavy a Popradu osem organových recitálov, symfonický koncert a výstavu obrazov Galérie Andrej Smolák, ktorá bude sprístupnená verejnosti v salóniku Domu umenia počas festivalu.
Organový festival je zaradený medzi podujatia Roka kresťanskej kultúry a Dní európskeho kultúrneho dedičstva. „Festival otvorí v utorok 7. septembra prominentný nemecký organista Matthias Eisenberg recitálom v Dóme sv. Alžbety. Eisenberg pôsobil ako sólo-organista v prestížnom Gewandhaus a Bachovho orchestra v Lipsku. V Košiciach a v repríze v Spišskej Novej Vsi uvedie technicky mimoriadne náročný, ale poslucháčsky pútavý program s dielami J. S. Bacha, Franza Liszta, Roberta Schumanna, Jozefa Grešáka a Maxa Regera,“ informovala Šargová.
Ďalším hosťom festivalu bude český organista Jaroslav Tůma, ktorý je žiadaným koncertným hráčom, autoritou v interpretácii starej hudby a uznávaným pedagógom. Program jeho koncertov v Košiciach a v Kežmarku je pestrý, so skladbami od obdobia baroka až po diela 20. storočia.
Zuzana Ferjenčíková – absolventka Vysokej školy múzických umení v Bratislave, ktorá v súčasnosti pôsobí vo Viedni ako organistka benediktínskeho opátstva Schottenstift – odohrá koncert v Kostole sv. košických mučeníkov na košickom sídlisku Nad jazerom a aj v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave.
Popredný poľský organista Józef Serafin je profesorom organovej hry na Hudobnej akadémii Fryderyka Chopina vo Varšave a na Hudobnej akadémii v Krakove. Vyučoval na univerzitách v Japonsku a Spojených štátoch amerických, viedol majstrovské kurzy v Soule, pravidelne koncertuje v Európe, v Ázii aj v zámorí. V rámci festivalu sa predstaví koncertom v košickom Dóme sv. Alžbety a v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade.
„Slávnostný záverečný koncert v podaní ŠfK pod taktovkou francúzskeho dirigenta Mishu Katza ponúkne skvelý program. Beethovenovu 8. symfóniu, poslucháčsky vďačný neskororomantický Rheinbergerov 2. organový koncert v podaní britského majstra Rogera Sayera a monumentálnu Predohru 1812 P. I. Čajkovského,“ povedala ďalej Šargová. Organizátori festivalu podľa nej veria, že program, ktorý pripravili, zaujme široké publikum a košickej filharmónii sa podarí zachovať stúpajúcu krivku návštevnosti festivalu. „Napokon, len niekoľkokrát do roka majú Košičania príležitosť počuť dómsky organ v celej jeho zvukovej nádhere a bohatstve, keď ho rozozvučia majstri organovej hry na svojich koncertoch,“ pripomenula Šargová.
Štyridsiaty Medzinárodný organový festival Ivana Sokola sa koná pod záštitou ministra kultúry a cestovného ruchu SR, s finančnou podporou Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR, mesta Košice a jednotlivé koncerty s podporou zahraničných kultúrnych inštitútov.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM