Lenka Fedorová Kultúra

Štátne divadlo s novinkami: Nová sezóna prinesie 10 premiér

Košické štátne divadlo sa pustilo do novej sezóny s niekoľkými premiérami. Počas nej si prídu na svoje milovníci opery, činohry i baletu.

Ilustračný obrázok k článku Štátne divadlo s novinkami: Nová sezóna prinesie 10 premiér
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Nová sezóna 2016/2017 prinesie divákom v Štátnom divadle v Košiciach celkovo desať premiérových titulov – päť činoherných, tri operné a dve baletné. Podľa generálneho riaditeľa divadla Petra Himiča je to počet, ktorý by chceli udržať.

Vrcholom Opera Richarda Wagnera

V opere je už v skúšobnom procese slávna Bohéma Giacoma Pucciniho, ktorá bude mať premiéru 30. septembra. Opereta Johanna Straussa Noc v Benátkach zaznie 24. februára 2017. Vrcholom sezóny bude podľa šéfa opery Karola Kevického 26. mája 2017 slovenská premiéra prvej dokončenej opery Richarda Wagnera Víly, ktorú hudobne naštuduje veľký znalec skladateľa Robert Jindra.

„Dramaturgia budúcej sezóny je znova postavená tak, že je v nej titul notoricky známy, u ktorého predpokladáme úspech, ale je tam aj jeden titul, ktorý je vzácny a neznámy, a mohol by byť zaujímavý pre festivaly a odbornejšiu verejnosť. Novinkou sezóny bude Vianočný koncert, na ktorom chceme aj v budúcnosti uvádzať hudobno-dramatické diela, ktoré sa bežne, napríklad vo filharmónii, nehrávajú,“ priblížil Kevický. Zaujímavosťou opery je, že sa kmeňovým dirigentom stane mladý košický dirigent Maroš Potokár.

110. výročie narodenia „mamy“ Pipi, Dlhej Pančuchy

Činohra ponúkne 11. novembra v premiére ako prvú fantasy detektívku Terryho Pratchetta Maškaráda. Už dva týždne po nej uvedie najlepšiu írsku hru rokov 2008 a 2009 Moje baby od Elaine Murphyovej.

„Táto hra bude aj návratom Alenky Ďuránovej na javisko košického divadla po materskej dovolenke. Ďalším návratom, tentoraz režisérskym, bude inscenácia hry Zoltána Egressyho Nehoda (17.2.2017), ktorú bude režírovať József Czajlik,“ priblížil šéf činohry Milan Antol.

Ďalšou novinkou bude 7. apríla 2017 rozprávka pre celú rodinu Ronja, dcéra zbojníka od Astrid Lindgrenovej. Divadlo si tak pripomenie 110. výročie narodenia „mamy“ Pipi, Dlhej Pančuchy. Poslednou činohernou premiérou budúcej sezóny bude pôvodná slovenská hra Ako Bonnie a Clyde Jakuba Nvotu a Miriam Kičiňovej 9. júna 2017.

Na konci sezóny 9. premiér

Balet v novej sezóne uvedie dva tituly, oba z tvorivej dielne choreografa a režiséra Ondreja Šotha. Prvým bude 21. októbra tanečné divadlo Charlie Chaplin. Druhá baletná premiéra Denník A. Frankovej 17. marca 2017 bude mať podobu experimentálneho tanečného divadla.

Ako ďalej Dohovič uviedol, aj v budúcej sezóne sa súbory ŠD predstavia na viacerých zájazdoch. Opera by sa opäť mala vrátiť na festival Bartók Plusz Festival v maďarskom Miškovci a s Nabuccom vystúpi na júlovom opernom festivale v maďarskom Šoprone. Pozvanie dostala aj na prelom septembra a októbra 2017 na operný festival v Prahe s inscenáciou Alcina. Balet rokuje o hosťovaní v Taliansku aj exotickom Japonsku.

V končiacej divadelnej sezóne 2015/2016 uviedlo košické ŠD deväť premiérových titulov – štyri činoherné, tri operné a dva baletné. „Na domovskej scéne sme odohrali 323 predstavení, z čoho bolo vyše 100 na Malej scéne, videlo ich približne 75.000 divákov,“ konštatoval Himič. Medzi významné zájazdy v zahraničí patrilo najmä hosťovanie baletu v moskovskom divadle „Teatr u Nikitskich vorot“ v októbri 2015.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM