Alexandra Kolínská Kultúra

Štátne divadlo sa poriadne rozbieha: V novej sezóne pripravených 10 premiér, pozrite čo nás čaká!

Desať premiér uvedie v novej sezóne 2014/2015 Štátne divadlo (ŠD) Košice. Z nich päť pripadá na činohru, tri na operu a dve na balet. Informovalo o tom dnes vedenie divadla.

Ilustračný obrázok k článku Štátne divadlo sa poriadne rozbieha: V novej sezóne pripravených 10 premiér, pozrite čo nás čaká!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvou činohernou premiérou novej sezóny bude 7. novembra známa klasická slovenská veselohra Jána Chalupku Kocúrkovo. Táto inscenácia sa do košického divadla vracia po viac ako 30 rokoch. „Jej uvedenie súvisí s oslavami 90. výročia Východoslovenského národného divadla, práve Kocúrkovo bolo v roku 1924 prvou inscenáciou tohto divadla,“ uviedol riaditeľ ŠD Košice Peter Himič.

Na skle maľované v novej podobe

Ďalším projektom bude 12. decembra uvedenie legendárneho ľudového muzikálu Na skle maľované, ktorý košická činohra predstaví v novej scénickej podobe. Ďalšou premiérou bude vo februári 2015 hra Doma u Hitlerovcov známeho brnianskeho divadelníka Arnošta Goldflama. Ten ju upraví špeciálne pre košickú činohru a pre javisko Malej scény ŠD. Po nej príde 24. apríla na javisko Historickej budovy ŠD Shakespearov Sen noci svätojánskej, jedna z najčastejšie hrávaných hier tohto autora. Divadlo sa so sezónou 2014/2015 rozlúči na Malej scéne, kde v júni uvedie Dramatickú kompozíciu z próz Stanislava Rakúsa.

Hviezda baletu Vladimír Malakhov

V rámci baletu príde v závere novembra na javisko divadla nový projekt z autorskej dielne Ondreja Šotha. Nočná skúška – príprava na baletný muzikál prenesie divákov do zákulisia prípravy premiéry ambiciózneho muzikálu. Na 28. mája je naplánovaná premiéra klasického baletu Bajadéra, ktorú bude v Košiciach realizovať hviezda svetového baletného mena Vladimir Malakhov. Súčasťou programu 2. októbra 2014 bude baletný galavečer Class concert, v programe ktorého uvidia diváci ukážky z rôznych klasických baletných titulov, ktoré nie sú v repertoári košického baletu.

Na svoje si príde aj opera

Opera uvedie v októbri jednu z najznámejších operiet Emmericha Kálmána Grófka Marica. V januári 2015 pribudne do repertoáru nový rozprávkový titul. Opera netradične v spolupráci s Bábkovým divadlom Košice pripravuje inscenáciu opery Gioacchina Rossiniho Popoluška. „Herci z Bábkového divadla nebudú len nejakí doplnkoví, ale budú tvoriť syntetické gro toho tvaru. Myslím, že to bude zaujímavé pre deti, ale aj pre tých, ktorí poznajú operu,“ priblížil Himič. Opernou lahôdkou bude v marci uvedenie jedného z najznámejších a najhranejších titulov skladateľa Giacoma Pucciniho Manon Lescaut.

Rozpočet Ministerstva kultúry

Štátne divadlo kriticky sleduje snahy o zníženie rozpočtu ministerstva kultúry na budúci rok. „Ešte nie je ukončený zápas nášho rezortu o financie, čo avizoval aj minister kultúry Marek Maďarič, že nie je spokojný s tým rozpočtom. My veríme a držíme mu palce v tom, aby ten zápas vybojoval, lebo ak by to malo takto ostať, tak treba otvorene povedať, že by nebolo možné tento plán splniť,“ konštatoval Himič v súvislosti s nastávajúcou divadelnou sezónou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM