Lenka Fedorová Rôzne

Štátny archív Košice: Na konte má významné európske ocenenie

Maďarská spoločnosť udelila košickému Štátnemu archívu významné ocenenie. O ocenení rozhodli samotní bádatelia.

Ilustračný obrázok k článku Štátny archív Košice: Na konte má významné európske ocenenie
Foto: Karolína Melišková / Zdroj: Dnes24.sk

Štátny archív v Košiciach sa teší obrovskému úspechu. Maďarská spoločnosť pre výskum rodín ho na základe skúseností svojich členov, ktorí ho navštívili, označila za bádateľské miesto roka 2015. Toto ocenenie udeľuje raz ročne jednému archívu vo svete.

Najlepší prístup v košickom archíve

„Maďarská spoločnosť pre výskum rodín je genealogická spoločnosť, ktorá združuje viac ako 1000 maďarských genealógov, ktorí sa zaujímajú o svoje rodinné korene, združujú bádateľov z celého Maďarska a z okolitých krajín. Na základe dotazníkov od svojich členov a priaznivcov vyhodnocujú najlepší archív, respektíve archív, kde sa stretli s čo najlepším prístupom,“ uviedol riaditeľ ŠA v Košiciach Richard Pavlovič.

Podľa slov Pavloviča získal zo slovenských archívov naposledy toto ocenenie Štátny archív v Nitre za rok 2013. „Toto ocenenie je poďakovaním sa Maďarskej spoločnosti pre výskum rodín. Je to aj ocenenie práce mojich kolegov, predovšetkým pani Zuzany Kleščinskej, ktorá sa v tom spomínanom roku 2015 venovala bádateľom,“ skonštatoval.

Najväčší záujem o cirkevné a štátne matriky

Ako ďalej Pavlovič uviedol, do ŠA v Košiciach chodia často aj maďarskí bádatelia. „Keďže sme jazykovo vybavení, nie sú tu žiadne jazykové bariéry. Dokážu študovať u nás jednak materiál v maďarskom jazyku a rovnako ich dokážeme vybaviť v ich jazyku, keďže pracovníčka bádateľne ovláda maďarský jazyk,“ dodal Pavlovič.

Podľa riaditeľa archívu majú najväčší záujem o cirkevné a štátne matriky. "Skúmajú svoje rodokmene a takisto sa zaujímajú o sčítanie obyvateľov a urbáre. V druhom rade sú to rôzne témy z histórie regiónu Abova a okolia,“ priblížil riaditeľ.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM