Kultúra

Štátny archív v Košiciach vystavuje dokumenty o uhorských Jakobínoch

Pri príležitosti predsedníctva SR v Rade EÚ pripravil Štátny archív (ŠA) v Košiciach výstavu k hnutiu uhorských Jakobínov v Košiciach. Podľa jeho riaditeľa, Richarda Pavloviča, má dokumentovať, že Slovensko bolo súčasťou Európy už v minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Štátny archív v Košiciach vystavuje dokumenty o uhorských Jakobínoch
Zdroj: TASR

Uhorskí jakobíni boli podľa jeho slov politickým hnutím na konci 18. storočia, ktoré súviselo s Veľkou francúzskou revolúciou. Jej vodcom v Uhorsku bol Ignác Martinovič, mal dosah aj do Košíc.

„Táto výstava chce priblížiť niekoľkými dokumentmi aj to, že Košice a celkovo Slovensko bolo súčasťou Európy aj v minulosti, teda, že projekt Európskej únie nie je len otázkou 20. storočia, pretože práve uhorskí jakobíni na začiatku 90. rokov 18. storočia prišli na základe ovplyvnenia ideálmi z Francúzska s myšlienkou federalizácie Uhorska a jeho zapojenia do Európy. Jednou z provincií tohto federalizovaného Uhorska mala byť provincia Slavonica (Slovensko),“ povedal R. Pavlovič.

V Košiciach sa zachoval rozsudok na Martinovičom, ktorý v archíve vystavujú. „Ako som už povedal Ignác Martinovič bol vodcom uhorských jakobínov. Toto hnutie malo však veľmi krátke trvanie. Policajný režim cisára Františka I. všetkých týchto predstaviteľov pozatýkal a niektorí z nich skončili na popravisku,“ vysvetlil R. Pavlovič.

Návštevníci výstavy si môžu podľa neho pozrieť i preklad poznávacích pravidiel Spoločnosti Ignáca Martinoviča, ako aj rôzne iné dokumenty týkajúce sa napríklad zabavenia majetku uhorských Jakobínov v Abovskej župe a podobne.

„Okrem Ignáca Martinoviča sú tu dokumenty týkajúce sa Jozefa Hajnóczyho, ktorý takisto spolupracoval s Ignácom Martinovičom. Bol autorom slovenského prekladu francúzskej revolučnej hymny Marseillaisa. Takisto vystavujeme dokumenty týkajúce sa Ferenca Kazinczyho. Bol to jazykovedec, ktorý v Košiciach založil Košickú maďarskú spoločnosť. Vydával jeden z prvých literárnych časopisov v Uhorsku. Rovnako i on sa zaplietol s Ignácom Martinovičom. Spomedzi týchto predstaviteľov obišiel lepšie, lebo nebol popravený. Strávil niekoľko rokov vo väzení a potom dožil na slobode,“ dodal R. Pavlovič.

Výstava v priestoroch ŠA na Bačíkovej ulici v Košiciach potrvá do konca tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM