Tlačové správy

Stavební sporitelia sa môžu tešiť: Štát im rozdá prémie vo februári

Nutnosť pripraviť si prostriedky na financovanie bývania vnímajú obyvatelia čoraz viac. Potvrdzuje to aj nárast vkladov stavebných sporiteľov v minulom roku. Ich nároky sa týkajú aj výšky štátnej prémie. Tá je určená ako fyzickým a právnickým osobám, tak aj spoločenstvám vlastníkov bytov.

Ilustračný obrázok k článku Stavební sporitelia sa môžu tešiť: Štát im rozdá prémie vo februári
Zdroj: Webnoviny.sk

(PR) – Rok 2013 bol z hľadiska objemu peňazí vložených na účty stavebných sporiteľov výnimočne úspešný. Prvá stavebná sporiteľňa zosumarizovala objem vkladov za vlaňajšok a výsledkom je číslo 452,13 mil.eur. V porovnaní s vkladmi za rok 2012 ide o takmer 11-percentný nárast.

Lákadlom zisk štátnej prémie

Prvá stavebná sporiteľňa k minuloročným vkladom sporiteľov požiadala o vyplatenie štátnej prémie v celkovej výške 31,32 mil. eur. Na získanie maximálnej výšky štátnej prémie, ktorá bola pre rok 2013 v hodnote 66,39 eur, bolo potrebné vložiť v danom 2013 vklady vo výške 577,30 eur. V prípade, že ste splnili túto podmienku, na vaše účty bude táto štátna podpora pripísaná začiatkom februára tohto roka.

Štátna prémia v roku 2014

• Jej výška predstavuje 8,5 % z ročných vkladov, maximálne 66,39 eur.
• Na získanie maximálnej výšky štátnej prémie je potrebné vložiť v roku 2014 vklady vo výške 780,96 eur.
• Štátnu prémiu môže získať každý člen vašej rodiny, dospelý aj dieťa.
• Stavebné sporenie môžete využiť na kúpu, modernizáciu, výstavbu vášho domu či bytu, alebo po 6 rokoch sporenia celú nasporenú sumu aj na ľubovoľný účel.
• Štátna prémia pripísaná na váš účet stavebného sporenia nepodlieha dani z príjmov.

Štát podporuje aj bytové domy

Obnova bytových domov hrá v súčasnosti tiež veľkú úlohu. Vlastníci bytov majú záujem najmä o celkovú obnovu a modernizáciu s cieľom znížiť energetickú náročnosť svojho bytového domu. Prvá stavebná sporiteľňa financuje obnovu bytoviek už od roku 2000. Vlaňajší rok bol aj v tomto segmente úspešný. Vo forme štátnej prémie bude tento rok pre spoločenstvá vlastníkov bytov, ktoré uzatvorili zmluvu v Prvej stavebnej sporiteľni, vyplatených 587,66 tis. eur. Oproti vlaňajšku ide o takmer 45-tisícový nárast. Zákon o stavebnom sporení umožňuje získavať štátnu prémiu aj spoločenstvám vlastníkov bytov, pričom na štyri byty v bytovom dome prislúcha jedna v maximálnej výške 66,39 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM