Lenka Fedorová Správy

Sťažnosti Košičanov pohli magistrátom: Aké zmeny nás čakajú na Vianočných trhoch?

5. decembra sa už tradične otvoria Vianočné trhy na Hlavnej ulici. Aké zmeny nás v tomto roku čakajú?

Ilustračný obrázok k článku Sťažnosti Košičanov pohli magistrátom: Aké zmeny nás čakajú na Vianočných trhoch?
Zdroj: TASR

Košický magistrát sprísnil podmienky pre predajcov v stánkoch na Vianočných trhoch v centre mesta. Počet tých, ktorí splnili kritériá, zodpovedá počtu stánkov, takže sa o ne už nelicitovalo.

„Prvýkrát majú predajcovia stánky s predajnými plochami za také výhodné základné ceny, že predpokladáme celkovo viditeľne skvalitnenú ponuku jedál a pitia za oveľa prijateľnejšie ceny než tomu bolo v minulých rokoch,“ informoval vo štvrtok vedúci referátu marketingu a kultúry magistrátu Richard Herrgott.

Celkovo 48 stánkov bude rozmiestnených v priestore od Immaculaty smerom na severnú stranu. Vo vyváženom počte budú zastúpené suveníry a občerstvenie tak, aby bol zachovaný tradičný charakter trhov.

Herrgott objasnil, že v minulosti sa stávalo, že predajcovia vzhľadom na ich veľký počet a záujem licitovali predajné plochy a stánky až do neúmerných výšok.

„Napriek tomu tá kvalita ponúkaná na trhoch nezodpovedala ani cenám, ani požiadavkám a už v podstate ani súčasným trendom v 21. storočí. Po minuloročnom pomerne veľkom množstve sťažností od ľudí sme toto chceli upraviť,“ povedal novinárom.

Tento rok tak majú predajcovia stánky za základné ceny dané Všeobecne záväzným nariadením (VZN), čo je podľa Herrgotta niekde až o 70 percent menej oproti v minulosti vylicitovanej cene.

Stánkari tak ušetria, čo sa má pozitívne premietnuť najmä do cien predávaných produktov. Mesto zároveň príde o časť príjmov. „Pokiaľ obyvatelia mesta budú spokojní, tak to bude výpadok, ktorý bude akceptovateľný, pretože kvalita a spokojnosť Košičanov je vysoko nad príjmom do mestskej kasy,“ dodal vedúci referátu.

V prípade predaja vína alebo produktov z vína patrilo podľa neho k podmienkam, aby záujemca o predaj v stánku bol vinár alebo exkluzívny predajca či zástupca vinárstva s príslušným potvrdením. Pri jedle bolo rozhodujúce, aby mal svoju stálu prevádzku so zodpovedajúcou ponukou produktov.

„Ak sa tento model ujme, tak to takto budeme robiť aj v budúcom roku,“ povedal primátor Richard Raši. Dodal, že stánkarov budú opäť hodnotiť aj samotní návštevníci trhov. Najlepší predajcovia budú mať aj v budúcom roku zaručenú možnosť ponúkať svoj sortiment.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM