Barbara Dallosová Správy

Štrajk učiteľov v Košiciach: Radnica chce takto pomôcť rodičom

V Košiciach sa počet škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a pedagógov zapojených do štrajku zvýšil. Mesto sa snaží vyjsť v ústrety rodičom, ktorí nemajú kam dať svoje deti.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk učiteľov v Košiciach: Radnica chce takto pomôcť rodičom
Zdroj: TASR

V zriaďovateľskej pôsobnosti košickej samosprávy je 257 škôl a školských zariadení. ,,Do štrajku sa môže zapojiť 150 z nich, kde sú zamestnaní pedagogickí zamestnanci, ktorých sa štrajk priamo dotýka," vysvetlila hovorkyňa radnice Linda Šnajdárová.

Štrajkujúce školy pribudli

,,Štrajk prebieha v siedmich školách v pôsobnosti mesta. Zapojilo sa doň 155 pedagógov," uviedla Šnajdárová. Oproti utorku (26.1.) pribudli dve školy, v ktorých sa štrajkuje. Rovnako sa zvýšil i počet pedagógov, ktorí sa pridali k Iniciatíve slovenských učiteľov, zo 126 na 155.

V troch školách podľa hovorkyne prebieha riadne vyučovanie. Zvyšné štyri fungujú v obmedzenej prevádzke alebo je k dispozícii len školská jedáleň.

Pomoc rodičom

Mesto sa snaží vyjsť v ústrety rodičom, ktorí nemajú kam dať svoje deti.

,,Alternatívny program pre nich ponúka centrum voľného času, ktoré ho vie realizovať v rámci nepravidelnej činnosti priamo na školách a tiež v stacionároch na elokovaných pracoviskách na uliciach Charkovskej, Popradskej a Starozagorskej," dodala Šnajdárová.

Štrajkujúci učitelia zatiaľ nepotvrdili nástup

Základnú školu Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici bežne navštevuje 650 detí. Do štrajku sa zapojilo 41 zo 49 pedagógov. V pondelok (25.1.) zabezpečovali vyučovanie iba v 1. ročníku. ,,Od včera sme začali vyučovanie aj v 2. ročníku. Keďže zatiaľ žiadni zo štrajkujúcich učiteľov nepotvrdili nástup do práce, pokračujeme v tomto režime," uviedol riaditeľ školy Róbert Schwarcz.

V Základnej škole Krosnianska sa do štrajku zapojilo 29 zo 47 pedagógov. Ich počet sa nezmenil. ,,Vyučujeme na prvom stupni a druhý stupeň má prerušené vyučovanie," uviedla riaditeľka školy Júlia Špilarová.

Môže vás zaujímať:

Samospráva otvorenie: TOTO je priemerný plat učiteľov v kraji!

V stredných košických školách so štrajkom sa vyučovanie zameriava na maturantov: Ani jednu nezatvorili

V neďalekej obci štrajk zatvoril jednu školu: Zapojiť sa chceli aj kuchárky!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM